НОВИНИ

Повече от 1 милиард и 600 милиона лева са приходите от чужди туристи у нас

Повече от 1 милиард и 600 милиона лева са приходите от чужди туристи за първите пет месеца на тази година. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на Националния съвет по туризъм, който се проведе край Варна. През този сезон се очаква 5% ръст на чуждестранните туристи, което според нея превръща България в устойчива дестинация за летен туризъм.

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 20.07.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

За първите пет месеца на тази година повече от 2 милиона и 300 хиляди чуждестранни туристи са посетили страната ни. Увеличенито е с 11 на сто спрямо същия период на миналата година.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Това показва, че мерките, които залагаме, са в правилната посока и макар и с малки стъпки, вървим в посока постигане на основната цел на министерството на туризма, именно превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация.

От туристическия бранш искат да бъдат въведени нов тип ваучери, които да се ползват от работниците за почивка и рехабилитация. Настояват също държавата да отпусне повече средства за туристическа реклама.

Елена Косева, изпълнителен директор на "Св. Св. Константин и Елена холдинг": България да приоритизира туризма, като бранш и отрасъл, който да има права да кандидатства за еврофинансиране.

Обсъжда се вариант за удължаване на престоя и облекчаване на процедурите за издаване на визи за чуждестранните сезонни работници, които тази година са над 5400.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Така че престоят от 90 дни да бъде удължен до 9 месеца.

На срещата стана ясно, че за последните три години значително е намалял броят на неохраняемите плажове по българското Черноморие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН публикува графиците за изпитите и ваканциите на учениците
МОН публикува графиците за изпитите и ваканциите на учениците
​Кървав инцидент в Германия: Мъж намушка 9 души в автобус
​Кървав инцидент в Германия: Мъж намушка 9 души в автобус