НОВИНИ

Разпитват свидетели в съда в Бургас по делото "Сарафово"

Специализирания наказателен съд гледа делото по повод атентата на бургаското летище на изнесено заседание в Бургас. Причината е, че много от свидетелите не са могли да дойдат на предишното заседание в София. Бомбения атентат от 18 юли 2012 година отне живота на петима израелски граждани и на българския шофьор на взривения автобус и бяха ранени 35 души.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:45, 16.05.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
разпитват свидетели съда бургас делото сарафово

Днес и утре в Бургаския окръжен съд ще бъдат разпитани над 40 свидетели на кървавия терористичен акт.

Николинка Андреева има хотел в Несебър, в който няколко дни преди атентата камикадзето Мохамед Хасан Ел Хюсейни наел стая.

Николинка Андреева-хотелиер: Шест дни, шест нощувки от 12-и до деня на атентата. В деня на атентата той си беше платил нощувката, но не се върна.

Един от помагачите на терориста също наел квартира в Несебър, два месеца преди атентата. Отсядал при братовчед на Пламен Жеков, който често разговарял с него в близкото кафене.

Пламен Жеков: Съмнителен турист, защото каза, че дошъл да си търси жена, а в април месец нали знаете, че туризма още не е почнал, какви жени ще намери. Той явно добър артист беше. Неговата версия беше, че живее в Швеция, понеже в Израел някакви доктори поради грешна диагноза уморили сестра му, той ги разобличил и те се заканили да го унищожат.

Атентаторът, който се самовзриви, няколко пъти наемал автомобил от несебърска фирма. Служителката го възприела като нормален турист.

Стоянка Тодорова: Просто аз не можах да разбера, че неговите документи са фалшиви. Канадски произход, канадски паспорт, плати си, поиска даже по-евтина кола. Изглеждаше напълно нормално, с бейзболна шапка. Даже бих казала с бяло лице, тоест нямаше арабски вид.

Двамата подсъдими, за които обвинението смята, че са помогнали на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни все още се издирват от Интерпол. До момента чрез български и израелски адвокати в съда са постъпили над 50 граждански иска за обезщетения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Северна Корея може да отмени участието си в срещата на върха с Доналд Тръмп
​Северна Корея може да отмени участието си в срещата на върха с Доналд Тръмп
Валери Симеонов търси подкрепа от Воля за законопроекти на НФСБ
Валери Симеонов търси подкрепа от "Воля" за законопроекти на НФСБ