НОВИНИ

Повече от 23 часа бяха необходими на депутатите, за да приемат държавния бюджет

Реалното обсъждане на параметрите беше изместено на втори план. Текстовете от проекто-сметката бяха подложени на гласуване към 17 часа на 29 ноември. Заседанието продължи до три часа след полунощ. На другия ден депутатите отделиха още 13 часа, за да довършат текстовете.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:12, 01.12.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Два се оказаха най-спорните моменти в Бюджет 2018 г.: първо, отделянето на 1 милион и 200 хиляди лева за ремонт на храмове и второ - отклоняването на първата концесионна такса от Летище София.

Владислав Горанов, министър на финансите: Безспорно, законът за държавният бюджет е една сложна система от взаимнообвързани норми или показатели, които трудно се изменят между първо и второ четене, не защото е невъзможно, а защото предложенията, които се представят от народните представители в голямата си част са незавършени.

Всички предложения на опозицията за Бюджет 2018 г. бяха отхвърлени при гласуването, с изключение на едно - отделянето на пари за ремонт на църкви. Това обаче предизвика правен парадокс в сряда, защото текста противоречеше на член първи от бюджета - а именно неговата приходно разходна норма.

Йордан Цонев, ДПС: Ако беше вярно, че член първи предопределя всички приходи и разходи, всички обсъждания след това са безмислени.

Така депутатите отложиха поправката за най-накрая и продължиха гласуването. На другия ден се върнаха и отмениха помощта за църквите.
Без да се карат, приеха бюджетите на всички министерства. Увеличиха парите за заплати в армията и МВР със 155 млн. лева, в образованието с 330 млн. лева, както и въведоха минимална работна заплата от 1 януари от 510 лева.

;

И така докато стигнаха до втория препъни-камък късно снощи - отклоняването на първата концесионна такса от летище „София“ от фонда за гарантиране на пенсионната система. Целта е парите да отидат вместо за пенсии, за спасяване на БДЖ.

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Конкретна бъдеща приватизационна процедура ли коментираме, коментираме евентуални финансови последици.
Валери Жаблянов, БСП за България: Колко порочно тръгваме да работим, в бюджета се записват текстове без да имаме нито концесионните договори
Драгомир Стойнев, БСП: Именно в тази схема, порочна схема, да се приватизира едно българско печелившо предприятиее, ние от опозицията сме категорично против.
Веселин Марешки, „Воля“: Не сме участвали никога и мандатът ще свърши и ще бъдем пак единствените, които не сме участвали в никакви далавери по никое време.
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Всички ние знаем какво направихме вчера и всеки един от нас допринесе да има определено напрежение в пленарна зала, сега в момента отново виждаме опити за провокация, за да повишим градуса за напрежение.

В крайна сметка промяната беше приета така както я беше предложило министерството на финансите - с отклоняване на средства.

И така, бюджет 2018-та вече е факт, последната дума беше на финансовия министър.

Владислав Горанов, министър на финансите: Дебатите бяха смислени, където бяха смислени, докато законът се приема в пленарна зала, значи всичко е наред в държавата.

Чухме че прогнозираме лошо, дай боже прогнозите ни да са били консервативни и следващата година да бъде в пъти по-добра от 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен фестивал под мотото „Сподели любов, сподели добро“ започва в Благоевград
Коледен фестивал под мотото „Сподели любов, сподели добро“ започва в Благоевград
Столични ученици създадоха програма, която показва дали сме болни
Столични ученици създадоха програма, която показва дали сме болни