НОВИНИ

Повече от 2400 ефекта ще радват варненци по време на празничната заря тази вечер

Тази вечер варненци ще могат да се насладят на 8-минутна празнична заря. За да бъде шоуто още по-впечатляващо, фойерверките ще бъдат съпътствани от музикално изпълнение. Зарята ще се изстрелва от зоната зад Апелативния съд на площад "Независимост". За да се гарантира безопасността на зрителите, мястото ще бъде отцепено.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
09:20, 31.12.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

По-голям диаметър и височина на разпръскване на фойерверките - това са новите тенденции на пазара тази година. Хилядолистна върба, огнена хризантема, златна палма са само няколко от най-харесваните ефекти, които варненци ще могат да видят точно в полунощ.

Момчил Кръстев, собственик на магазин за пиротехника: Това са ефекти, които летят на височина от 250 - 350 метра от зоната, от която са изстреляни. Диаметърът на букетите обикновено е от 80 - 100 метра.

За обезопасяване на района ще бъде използван 8 тона пясък, а зоната на безопасност е максимално разширена. Над 800 огнени снаряда ще се изстрелят от специално укрепени мортири.

Момчил Кръстев, собственик на магазин за пиротехника: Имаме съответно едни кутии с така наречените пирокасети, които са с определен брой изстрели от 40 до 200 изстрела, които ще бъдат специално качени на две вишки, на две платформи зад сградата на съда, за да може да се компенсира височината и да се използват по-голям брой ефекти, които са по-ниски като височина. Винаги има някакъв потенциален риск някой от ефектите да не гръмне на мястото, на което му е определено на височината, която му е определена, а да гръмне на земята. Тогава ефектите, които са с височина 250-400 м. и правят диаметър на букета 120 метра, ако паднат на земята ще хвърлят огнени осколки на този диаметър. Затова и ние укрепваме много добре материалите в специални железни касетки, укрепени допълнително с плоскости, с колани, с чували с пясък.

Момчил Кръстев, който се занимава с дизайн на празнични зари от 20 години, е планирал тазгодишното шоу в продължение на два месеца и обещава на варненци истинска огнена фиеста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на  Гюргево минават Дунав мост без такса
Жителите на Гюргево минават Дунав мост без такса
Живите архиви: Припомнете си Новогодишната програма от 1968 г.
"Живите архиви": Припомнете си Новогодишната програма от 1968 г.