НОВИНИ

Повече от 30 български фирми са дарили над 18 тона храни само за 3 дни

Първите дарени храни, освободени от ДДС, бяха раздадени днес на пенсонерите и хората с увреждания в софийското село Бусманци. Събитието е част от кампанията "Великден за всеки – дари празник на баба и дядо".

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
18:16, 12.04.2017
Чете се за: 00:44 мин.

Само за три дни повече от 30 фирми са дарили над 18 тона хранителни стоки за кампанията "Великден за всеки – дари празник на баба и дядо". Първите дарения днес бяха откарани в Клуба на пенсионера и хората с увреждания в село Бусманци. По данни на Българската хранителна банка около 670 хиляди тона хранителни продукти се унищожават у нас всяка година. Това количество всъщност може да изхрани над 13 хиляди души за период от 70 години.

До сега беше по-изгодно за бизнеса да унищожава храна, вместо да я дарява и това е кощунство, каза омбудсманът Мая Манолова.

Към момента Българската хранителна банка е единственият регистриран оператор, който може да получва и да съхранява даренията. В склада й в София са събрани храни на стойност около 90 хиляди лева.

За това, че правят добро и искат да помогнат на нуждаещи се, те плащаха 20% ДДС. Нещо, което поправихме и се надявам, че занапред много повече фирми ще имат шанса да се включат и да оползотворят онази храна, която им е в повече и която биха изпратили на сметището, съобщи изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

Според омбудсмана сега производителите и търговците имат стимул да даряват храни през цялата година. А продуктите вече са и по-разнообразни. Освен брашно, ориз и олио, присъстват и зеленчуци, масло, сирене и колбаси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконна продажба на месо на открито в Пазарджик
Незаконна продажба на месо на открито в Пазарджик
Метрополитен получи европейска награда за качество и фирмено управление
"Метрополитен" получи европейска награда за качество и фирмено управление