НОВИНИ

Повече от 300 птицеферми в Холандия остават затворени заради фипронил

Само 58 от общо 361 птицеферми в Холандия са възобновили работа след разгорелия се скандал с открит в яйцата фипронил, съобщи холандската телевизия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:07, 18.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
повече 300 птицеферми холандия остават затворени заради фипронил

По нейни данни, 84% от холандските компании засега не са получили разрешение от Холандското управление за безопасност на храните. Такова разрешение се издава само след отстраняване на всички следи от наличието на опасния инсектицид.

Специалист от ветеринарната служба на страната обяснява, че „да се изчисти фипронила се оказва много по-сложно отколкото се предполагаше“.

Дори и при щателно почистване не е сигурно, че всички следи от веществото ще бъдат напълно унищожени. Щом в една ферма има дори и следи от фипронил, те лесно могат да попаднат в яйцата и месото. Той посочва, че в някои ферми са правени повече от десет почиствания. Особено трудно е почистването във ферми, където птиците не са унищожени, тъй като използваните химикали са вредни за животните.

Фипронилът е познат продукт за борба с бълхи и кърлежи по домашни любимци, но по европейските стандарти използването на фипронил в птицеферми за потребителския пазар, е забранено.

Експертите предупреждават, че честото използване на яйца, съдържащи инсектицида, е опасно. Милиони яйца, заразени с фипронил, са доставени в магазините на държавите от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба пред заведение в столичния квартал Лозенец
Стрелба пред заведение в столичния квартал "Лозенец"
Нощно бдение в Рилския манастир преди утрешния голям празник
Нощно бдение в Рилския манастир преди утрешния голям празник