НОВИНИ

Една четвърт от българите не знаят дали са срещали фалшиви новини

Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини според проучване на "Галъп Инернешънъл". Повече от една четвърт от запитаните не могат да определят дали са срещали такива или не.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:52, 07.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Борбата с фалшивите новини, които се разпространяват мълниеносно чрез социалните мрежи, продължава да е една от основните цели на обществата по целия свят. Битката обаче изглежда все още не е стигнала до някои кътчета на света. Проучване показва, че най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците. Почти половината от тях - 45% се затрудняват въобще да отговорят на въпроса "срещали ли сте фалшиви новини". След това в класацията сме ние.

В България 26% от запитаните не могат да преценят. А тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на сто. Най-близък до нашия резултат има Италия - 24%.

Сред страните от Балканите, България на практика е на последно място по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи в това отношение са албанците - цели 56% от тях срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

В световен мащаб повече от една трета от населението на земното кълбо твърди, че се сблъскват с фалшиви новини всеки ден или почти всеки ден. Според резултатите от проучването това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Новата заплаха е всекидневно явление в живота на над 60% от гражданите в тези страни. Най-рядко тя достига до руснаците, южнокорейците и японците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова демокрация печели изборите в Гърция според прогнозните резултати
"Нова демокрация" печели изборите в Гърция според прогнозните резултати
Иран започва да обогатява уран над нормата
Иран започва да обогатява уран над нормата