НОВИНИ

Кирил Ананиев поиска повече пари за трансплантации

Повече пари в бюджета на здравното министерство за следващата година е поискал министър Кирил Ананиев. Идеята е с тях да се финансират трансплантациите на българи в държави извън ЕС и мерките за стимулиране на донорството, заложени в новата национална програма.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:40, 20.09.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Последната донорска ситуация е от вторник. Близките на 43-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, решили да дарят органите му.

Проф. Никола Владов - началник на клиника във ВМА: "Има 1 екип, който отпътува за Силистра със самолет на ВВС. Кацнаха във Варна, от Варна с линейки и с полицейски ескорт отидоха в Силистра”.

Бъбреците са трансплантирани на двама 47 - годишни мъже в болница "Лозенец", а черният дроб е присаден на 36-годишен мъж във ВМА.

Проф. Никола Владов - началник на клиника във ВМА: “Реципиентът беше в много тежко състояние. За наша радост състоянието му е стабилизирано - екстубиран е, контактен е, адекватен е и започваме да го захранваме, да го раздвижваме вече в реанимация."

Това е 12-тата донорска ситуация у нас от началото на годината.

Проф. Никола Владов - началник на клиника във ВМА: "Трябва да има по-добра координация и повече сърцати хора, като колегите от силистренската болница, които да търсят донорите и да ги предоставят за трансплантация."

В Националната програма за стимулиране на донорството, която се очаква да бъде приета в близките дни, са заложени мерки за стимулиране на лечебните заведения и координаторите по донорство.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: "За целта ще се търсят възможности за осигуряване и на европейски средства. Независимо от това с проектобюджета на МЗ аз съм направил и своята заявка пред МФ."

Предвижда се държавата да финансира трансплантациите, които не се извършат у нас и в клиники извън Европейския съюз. А в началото на 2020-та 16 български медици ще заминат на обучение за белодробни трансплантации в австрийска клиника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодора Димова представи новия си роман Поразените
Теодора Димова представи новия си роман "Поразените"
Енергийните ходове на държавата - коментар на Валентин Николов
Енергийните ходове на държавата - коментар на Валентин Николов