Повече пари за здраве и по-високи пенсии догодина. Това е заложено в проектобюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, с които "По света и у нас" разполага.

Здравната каса ще разполага с почти 395 милиона лева повече през 2020 г. Така бюджетът ѝ ще надхвърли 4 милиарда и 700 милиона лева. Предвижда се парите за личните лекари да се увеличат с 19 милиона. Така би трябвало да има повече дейности, включени в задължителния профилактичен преглед. Средствата за консултация със специалист, както и за изследвания също се увеличават - съответно с 14 и 4 милиона лева.

Парите за болниците ще станат с 233 милиона повече, а не с 200 - както беше обявено след протеста на синдикатите и медицинските сестри. Очаква се да бъде разписан механизъм, чрез който част от средствата за клинични пътеки да се харчат за заплати на лекари и медицински специалисти. Бюджетът за лекарства също е по-голям, като догодина за част от скъпите терапии касата ще плаща само ако има доказан ефект. От догодина помощните средства и медицинските изделия за хората с увреждания ще се осигуряват от Здравната каса.

Догодина бюджетът за пенсии, болнични и обезщетения ще надхвърли 12 милиарда като по-голямата част от тях ще отидат за пенсии. Те ще се увеличат с 6,7% от 1 юли. Така минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с около 14 лева. Очаква се пенсионерите да намалеят заради увеличаването на пенсионната възраст.

Минималният осигурителен доход ще се увеличи с 50 лева, а максималният остава без промяна. Обезщетенията за безработица и отглеждане на дете през втората година също няма да се променят.

Бюджетният излишък за 2018 г. е близо 2 милиарда лева, според данни на Националния статистически институт.