НОВИНИ

Заложени са повече разходи в Бюджет 2017

2 милиарда лева повече са харчовете заложени в държавната сметка. Приходите от данъци и осигуровки също са повече в сравнение с тази година. За какво ще харчим и означава ли това, че догодина може да очакваме по-бързо развитие на икономиката и разкриване на нови работни места. Мнението на експертите потърси Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:23, 27.10.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Догодина бизнесът очаква икономиката да продължи да расте. И дефицитът да е по-малък, тоест държавата да започне да харчи толкова, колкото събира. Прогнозите в прокетобюджета показват, че заложеният ръст е дори по-нисък от тази година, а дефицитът се запазва. Всичко това плюс по-големите разходи с 2 милиарда лева показват, според икономистите, че икономиката ни няма да се раздвижи и хората няма да получават по-големи доходи.

Калоян Стайков - Институт за пазарна икономика: Очевидно тази връзка между публични разходи и икономически растеж, благоденствие заплати и т.н. не е толкова явна и по скоро е малко съмнителна.
Добрин Иванов - Асоциация на индустриалния капитал: Повечето разходи по бюджета не означават автоматично повече работни места, а означават, че държавният апарат ще изхарчи повече пари, и може и да означава разходите за инвестиции да са повече и това вече би увеличили работните места.

За какво всъщност ще харчим - 230 милиона лева за образование, 825 милиона - за отбрана, както и най-голямото перо Националният фонд, където са европрограмите - 1 милиард и половина лева. Според бизнеса обаче липсват реформи в тези сектори.

;

Нещо повече. Вдигането на осигуровките за пенсия с 1% от една страна ще повиши приходите в социалната сфера, но може и да доведе до задържане или дори намаляване на работните места. Казус, който сблъска синдикати и работодатели.

Калоян Стайков - Институт за пазарна икономика: Това може да обезкуражи да наемат нови хора, а понякога дори да освободят работещи хора, което може да има и негативен ефект върху приходите от осигуровки.
Добрин Иванов - Асоциация на индустриалния капитал: При тази минимална работна заплата и запазване на минималните осигурителни доходи ще се получи парадокса чистачките в БАН да получават колкото доцентите.
Ваня Григорова - икономически съветник към КТ "Подкрепа": Нищо подобно, последната година също се увеличи минималната работа заплата и заетостта също се увеличи, така че минимум статистическите данни от последната година опровергават твърденията на работодателите.

Предстои утре Тристранният съвет да обсъди бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
55 години авиобаза Крумово
55 години авиобаза "Крумово"
Започна изграждането на Българския ЦЕРН
Започна изграждането на "Българския ЦЕРН"