НОВИНИ

Повече средства за хората с увреждания в бюджета догодина и нов закон наесен

150 млн. лв повече за хората с увреждания в бюджета за догодина обеща премиерът Бойко Борисов след 5-часова среща с протестиращите майки и Национално представените организации. Приоритет ще бъде подобряването на регистъра на хората с увреждания, за да бъде ясно колко хора имат нужда от финансова подкрепа и каква.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:06, 31.07.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Срещата е убедила премиера, че има нужда да се прецизира регистърът на хората с увреждания, чието съставяне струваше 2,5 млн. лв. Борисов изтъкна разминаването в оценките на двете групи протестиращи - пред него едните отчели 88 000 души, които се нуждаят от чужда помощ, а другите - над 700 000 души, които се нуждаят от финансови помощи.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: 150 милиона можем да сложим повече в системата за догодина. Дали са достатъчни, дали не? Ще използваме времето тази информационна система и тази проверка, която ще направим, да видим дали всичките тези 700 000 се нуждаят, дали всичките тези 88 000 се нуждаят и дали са реално съществуващи.


;

На срещата е договорено Законът за личната помощ, Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги, които трябва да регламентират реформата, да бъдат готови до края на септември. Протестиращите са получили уверението на здравното министерство, че се работи по стандарт за помощните средства. Постигнато е съгласие в основата на реформата да бъде оценката на индивидуалните потребности на всеки с увреждане.

Мая Стоицева, майка на дете с увреждане: Ние лично се надяваме, че това е една малка стъпка напред в голямата реформа, която искаме. Мисля, че и премиерът разбра, че такава реформа е нужна. И предполагам ще попитате - палатковите лагери ще останат дотогава, докогато видим нещата наистина на хартия.

Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания: Финансовата подкрепа за нуждаещите се лица с увреждания ще настояваме да остане затова, защото много от хората живеят с минимални пенсии от 200 лева и това за тях е значителен ресурс.

Обсъждано е и създаването на нов специализиран орган за хората с увреждания.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: По този държавен орган за координация - абсолютно две коренно противоположни мнения. Едните казват - имаше го 13 години и не работи, другите казват - ако го има него, ще работи. Затова считам, че е съществен напредък да са на една маса всичките заедно с нас.

Разговорите в Министерския съвет ще продължат следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работи се за възстановяване на движението по пътя Девин - Кричим
Работи се за възстановяване на движението по пътя Девин - Кричим
Прокуратурата в Плевен започна разследване за смъртта на 39-годишната родилка
Прокуратурата в Плевен започна разследване за смъртта на 39-годишната родилка