НОВИНИ

Магията на Моцартовите празници в Правец

Фестивал с неподражаем облик - това са Моцартовите празници в Правец. Освен интересни спектакли в летните вечери, организаторите предлагат на своята публика изискани и необичайни дневни събития, които изграждат мостове между класическата музика и останалите изкуства. Как точно се случва това, вижте в следващия репортаж.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
08:40, 19.08.2016
Чете се за: 01:19 мин.
Още

За да има един летен музикален фестивал свое лице, не са важни само големите събития в програмата му. Умението да поднесе на публиката комплимент, като й подариш изискани, разнообразни и неочаквани артистични преживявания, е онова, което прави Моцартовите празници уникални. И тази година по-камерните сценични форми дадоха онзи привкус на оригиналност, който зрителите вече добре познават и търсят.

И ако патрон на един фестивал е гений като Моцарт, то неговата програма задължително трябва да почете световната годишнина на друг велик творец - Уилям Шекспир. Великолепните текстове на великия английски драматург зазвучаха в унисон с музика, вдъхновена от неговото творчество.

Изкуството може да превземе с лекота най-необичайни територии. И лятното удоволствие от прохладата на водата може да роди неочакван, но ефектен пърформанс. Прекрасната музика на Шуберт, Шопен, Щраус и Дебюси превзе един плувен басейн, който се превърна в сцена както за великолепни музиканти, така и за отбора по синхронно плуване. А на финала музикантите също буквално охладиха страсти в прохладата на водата.

Децата са сред любимата публика на Моцартовите празници. И никой не смущава желанието им да са част отзрителите. Напротив всяка година то се насърчава със специално подготвено събитие. Джаз за деца се оказа може би най-симпатичното събитие в програмата на фестивала. Тромпетистът Венци Благоев и компания неусетно превърнаха мелодията на "Зайченцето бяло" в джаз и подариха на най-малките музикални фенове спонтанната емоция от моментната импровизация.

Венци Благоев: Естествено ние си имаме нашите трикове. Имаме няколко вълшебни куфара с перкусии. Когато децата посвирят с тези перкусии те усещат суинга, усещат латиноритмите. Също тайна на нашия проект е, че се работи с много добри музиканти, тъй като детето понякога запява в тоналност, която не е удобна за пианото или за тромпета, но когато музикантите са добри, освен, че са и позитивни нещата стават сравнително добре от първия път без репетиции. И това е тайната на джаза.

Емоцията от този толкова непосредствен контакт с различните лица на музиката се превръща в някаква арт асоциация за онова, което олицетворява самият Моцарт. Неподправената енергия, извора на идеи, богатството на нюанси и лекотата в неговите композиции сякаш по някакъв начин естествено се преливат във всяко от тези разнообразни представления, за да изпратят посланието за универсалната радост, която музиката носи на всеки от нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуващото читалище вече е във Варна
Пътуващото читалище вече е във Варна
Първанов: Хоризонтът на взаимодействието с БСП са президентските избори
Първанов: Хоризонтът на взаимодействието с БСП са президентските избори