Националната статиска отчете - повече заети, по-малко безработни. Данните са за юли - септември - летният сезон. По това време е обичайно безработицата да намалява и после - през есента, да тръгва нагоре. На трудовия ни пазар тези, които нито работят, нито търсят работа, остават с непроменен брой.

Повече заети, по-малко безработни - такива са данните на Националната статистика, които обхващат летните месеци: юли - септември. Обичайно по време на летния сезон безработицата намалява, а в есенните месеци тя се увеличава.

На трудовия ни пазар почти без промяна остават хората, които нито работят, нито търсят работа и обезкуражените хора.


Хората,които имат работа, обяснимо се увеличават през летния сезон. Ръстът при тях е над 4%. От тях близо две-трети или 63% работят в сектор услуги, а 30% са заети в индустрията. Нараства и броят на сезонните работници - близо 6 на сто предпочитат временната работа.

Става ли сезонната заетост по-предпочитана от хората? Вижте разказа на човек, който от години има временна заетост и всеки сезон работи в различна професия.

Какъв е профилът на демотивирания за работа българин?

Какъв е профилът на демотивирания за работа българин?

Както ви съобщихме, около 330 хиляди души у нас попадат в групата на т.н. „демотивирани“ българи - те не учат, не работят, не се осигуряват, но и не с...

Финансовата криза обръща живота на Иван Братоев. И представите му.

Иван Братоев: Работата на моята фирма беше сведена почти до минимум. Реших, че този начин на живот не ми върши работа.

И от тогава, вече почти 10 години, Иван не е работил на постоянен договор. Не го нарича несериозно.

Иван Братоев: Напротив, когато съм по-свободен разполагам с време за семейството, имам две внучки. Зимата работя на Витоша като ски учител, а лятото - на морето като уиндсърф учител. По отношение на избора на професия е прекрасно.
​Рекордна заетост е отчетена през второто тримесечие на годината

​Рекордна заетост е отчетена през второто тримесечие на годината

Рекордна заетост през второто тримесечие на тази година отчетоха от Министерството на икономиката. Според данните заетостта достига до 71%, а броят на...

Сезонът може да е добър, но може и да е лош. Все пак Иван си докарва до към 1500 лева на месец. А в мъртвия сезон между лятото и зимата никога не е разчитал на трудовата борса.

Иван Братоев: Никога не съм се регистрирал, просто това е против моето его, аз не разбирам това нещо да разчитам на помощта на някой. Ти, ако лично не може да си оправиш твоите неща, да разчиташ на държавни помощи и т.н., това просто е несериозно за мен

В момента безработните на пазара на труда са 200 хиляди и в сравнение с миналата година техният брой намалява с 12 на сто.

По-големият проблем обаче са хората, които нито работят, нито търсят - те са доста повече и не се променят драстично, около 1 милион и 200 хиляди души - или почти половината от работещите в България. Според експертите не по-малък проблем са трайно безработните и обезкуражени, че някога ще си намерят работа-около 200 хиляди българи.

Какво ще последва от ограничаването на обезщетението за безработица?

Какво ще последва от ограничаването на обезщетението за безработица?

Ограничаване на обезщетенията за безработица. На това обръщаме внимание сега. Заради промяна, заложена в проектобюджета на НОИ за догодина, всъщност п...