НОВИНИ

Повече заети и по-малко безработни отчете Националната статистика

Националната статиска отчете - повече заети, по-малко безработни. Данните са за юли - септември - летният сезон. По това време е обичайно безработицата да намалява и после - през есента, да тръгва нагоре. На трудовия ни пазар тези, които нито работят, нито търсят работа, остават с непроменен брой.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:05, 14.11.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Повече заети, по-малко безработни - такива са данните на Националната статистика, които обхващат летните месеци: юли - септември. Обичайно по време на летния сезон безработицата намалява, а в есенните месеци тя се увеличава.

На трудовия ни пазар почти без промяна остават хората, които нито работят, нито търсят работа и обезкуражените хора.


Хората,които имат работа, обяснимо се увеличават през летния сезон. Ръстът при тях е над 4%. От тях близо две-трети или 63% работят в сектор услуги, а 30% са заети в индустрията. Нараства и броят на сезонните работници - близо 6 на сто предпочитат временната работа.

Става ли сезонната заетост по-предпочитана от хората? Вижте разказа на човек, който от години има временна заетост и всеки сезон работи в различна професия.

;

Финансовата криза обръща живота на Иван Братоев. И представите му.

Иван Братоев: Работата на моята фирма беше сведена почти до минимум. Реших, че този начин на живот не ми върши работа.

И от тогава, вече почти 10 години, Иван не е работил на постоянен договор. Не го нарича несериозно.

Иван Братоев: Напротив, когато съм по-свободен разполагам с време за семейството, имам две внучки. Зимата работя на Витоша като ски учител, а лятото - на морето като уиндсърф учител. По отношение на избора на професия е прекрасно.
;

Сезонът може да е добър, но може и да е лош. Все пак Иван си докарва до към 1500 лева на месец. А в мъртвия сезон между лятото и зимата никога не е разчитал на трудовата борса.

Иван Братоев: Никога не съм се регистрирал, просто това е против моето его, аз не разбирам това нещо да разчитам на помощта на някой. Ти, ако лично не може да си оправиш твоите неща, да разчиташ на държавни помощи и т.н., това просто е несериозно за мен

В момента безработните на пазара на труда са 200 хиляди и в сравнение с миналата година техният брой намалява с 12 на сто.

По-големият проблем обаче са хората, които нито работят, нито търсят - те са доста повече и не се променят драстично, около 1 милион и 200 хиляди души - или почти половината от работещите в България. Според експертите не по-малък проблем са трайно безработните и обезкуражени, че някога ще си намерят работа-около 200 хиляди българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6 репатрирани каруци чакат собствениците си на наказателен паркинг в София
6 репатрирани каруци чакат собствениците си на наказателен паркинг в София
Има ли дискриминация при приема на първокласници?
Има ли дискриминация при приема на първокласници?