НОВИНИ

Повече зеленчуци и плодове, по-малко сол и захар в детските градини

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно ще има в храните в детските градини. Това заяви в "Денят започва" проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи. Очаква се новият сборник с рецепти за хранене в детските градини да бъде одобрен в началото на 2018 година.

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 07.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Проф.Стефка Николова, Национален център по обществено здраве и анализи: В основата на новия сборник с рецепти в детските градини е българският модел на хранене. Традиционните български храни са застъпени с разнообразни рецепти. Не ние трябва да се съобразяваме с тези 2,50 лв на дете, а държавата , за да има качествени храни като сезонни плодове, защото това определя храненето на децата. Важно е сега да се научат да се хранят здравословно.

Относно включването на модерни храни, които са по-скъпи, като като чия, киноа и авокадо, тя уточни, че това не са продукти, които ще бъдат ежедневно в менюто на децата, а са включени за разнообразие. Проф. Николова каза, че ще се опитат много сладките храни и добавени захари да не се слагат в храната.

Проф.Стефка Николова, Национален център по обществено здраве и анализи: Препоръчваме обезсолено сирене. В обикновеното има 3,5 до 4 гр. сол, което е страшно много за децата. Имаме подход за намаляване на солта и добавените захари и намаляване на брашната. Искаме децата да опитат всичко и да имат подход.

Проф. Николова заяви още, че се надява и на съдействие от регионалните здравни инспекции, които имат отговорността да контролират.

Яна Алексиева, детски психолог и изпълнителен директор, Асоциация "Родители": За нас не е толкова съществен сборникът, а как се изпълнява, как се прави едно детско меню, кой го прави, как се прави. Важно е как ще научим и родители, и деца да спазват хранителен режим. Детската градина е добър подход да научим децата, че ябълката е полезна и без да е подсладена.

Алексиева заяви още, че не вижда проблем в суперхраните като авокадо и чия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжени мъже нападнаха редакцията на афганистанска телевизия
Въоръжени мъже нападнаха редакцията на афганистанска телевизия
В Денят започва: За и против клас прослужено време
В "Денят започва": "За" и "против" клас "прослужено време"