НОВИНИ

Повечето партии изразиха задоволство от решението на Плевнелиев

Повечето от парламентарно представените партии определиха като отговорно, нормално и държавническо решението на президента. От БСП и АБВ обаче смятат, че Росен Плевнелиев е бил длъжен да направи служебен кабинет и с днешното си решение е нарушил конституцията.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:44, 21.12.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Социалистите обвиниха Росен Плевнелиев, че без основание в конституцията е създал хаос, като е водил безпринципни политически преговори и договорки в опит да състави правителство. Според тях с това той е поставил в сложна ситуация и парламента и кабинета на Борисов и новоизбрания президент.

Валери Жаблянов - депутат от ПГ на "БСП лява България": "Господин Радев става президент на 22 януари. Но той вече е избран от народа, отговорността е на господин Плевнелиев до края на неговия мандат. Отговорността на президента е огромна, той задълбочи кризата заедно с правителството на господин Борисов и сега се опитва да създаде неуправляема ситуация, преди встъпването на президента Радев в длъжност".

От ГЕРБ контрираха, че позицията на Росен Плевнелиев е изключително отговорна.

Цвета Караянчева - депутат от ПГ на ГЕРБ: "Виждате, че той дори е направил предложение на новоизбрания президент да получи от него кабинета и да назначи неговия кабинет и въпреки всичко Радев дизертира от отговорността, която трябва да поеме като бъдещ президент. Мисля, че съставянето на две служебни правителства ще бъде изключително смешно и неразумно".

Като достойно и държавническо определиха поведението на президента Плевнелиев от Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ДПС.

Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Това беше най-нормалното, очаквано и естествено решение на президента, който държа да подчертая, се държа изключително отговорно и достойно през целия този период. Кому беше нужно правителство за 20 или за 30 дена, това беше просто подигравка според мен с държавността".
Иван Иванов - зам.председател на НС от Реформаторския блок: "Вие представяте ли си един служебен кабинет, бих го нарекъл празничен кабинет, пък и как би реагирала една министерска администрация, която знае, че в рамките на няколко месеца ще получи трима министри"?
Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: "Приветстваме, защото това беше нормалното държавническо поведение. Нещо повече - още от подаването на оставката на този кабинет беше и нашата, приветстваме".

От АБВ са категорични, че днешния отказ на Плевнелиев да състави служебен кабинет е грубо нарушение на конституцията и той трябва да си подаде оставката.

Георги Първанов - председател на АБВ: "Плевнелиев би трябвало да знае, извинявайте за израза - това не е концерт по желание, не мога да гадая, най-вероятно го спасява от импийчмънт единствено липсата на време".

Според политиците реалните оценки за действията и на Плевнелиев и на Радев ще бъдат дадени след години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Какво пее Дейвид Духовни
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Какво пее Дейвид Духовни
САЩ забраниха добива на нефт и газ в териториалните си води в Арктика
САЩ забраниха добива на нефт и газ в териториалните си води в Арктика