НОВИНИ

Повишава се рискът от кражби: Как да се предпазим?

С настъпилото застудяване рискът от това да станем жертва на джебчии се повишава. За това алармират от СДВР. Сред най-горещите точки в София са районите около болничните заведения, както и местата, на които се засичат няколко линии от градския транспорт. Как действат престъпниците и как да се предпазим, чуйте в интервюто с началникът на сектор "Улични престъпления" Красимир Любомиров.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
07:04, 24.10.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Още не е дошъл сезонът на джебчиите, но с предстоящото застудяване, се очаква тъй като хората вече си обличат връхни дрехи в транспорта, оставят си портмонета, скъпи вещи, телефони в джобовете, които стават обект на посегателства, каза началникът на сектор "Улични престъпления".

Красимир Любомиров, началник на сектор "Улични престъпления": Единственото, което подсказва за техните престъпни намерения е, че те търсят контакт с жертвата, това е задължително условие, да са близо до връхната дреха, до чантата, до раницата и търсят такъв контакт, за да могат да извършват посегателството и в повечето случаи не действат сами и имат строго определени функции. Едните следят за вниманието на околните, другият за това на жертвата, третият извършва самото деяния.

БНТ: Имате получени сигнали в карето около болниците, тук за София специално в карето около болниците - ВМА и Александровска, се оказват като мишена за джебчиите, от какво естество са тези сигнали?

Красимир Любомиров, началник на сектор "Улични престъпления": Така е, но това не е свързано само с болниците, влияе се и от транспортните и инфраструктурните проекти около изграждането на третия метродиаметър и това, че там има известни промени в движението на някои от средствата на масовия градски транспорт. Оттам се струпват хора и се засилва интересът на джебчиите към тези места.

БНТ: Споменахме карето около ВМА и Александровска, където и заради големите инфраструктурни проекти се струпват много хора, но които са другите критични точки, на които хората трябва да бъдат внимателни?

Красимир Любомиров, началник на сектор "Улични престъпления": Другите критични точки са големите транспортни артерии, които обслсужват крайните квартали на столицата.

БНТ: Освен хората в градския транспосрт, на прицел са и автомобилите там?

Красимир Любомиров, началник на сектор "Улични престъпления": Това са хора, които целенасочено се занимават с този вид дейности и използват най-различни методи, всичките са базирани на невниманието на бъдещата жертва. Използват и и технически средства за блокиране на заключването на автомобилите. Вече имаме няколко случая на техническо средство, което записва сигнала на алармата. Механизмът е следният. Паркирате, заключвате, не обръщате внимание дали автомобилът ви е заключен, вие си мислите, че е, но сигналът от това техническо средство е препокрил този от вашето дистанционно и така на практика автомобилът остава отключен.

БНТ: Трудно ли се откриват на пазара технически средства, които спомагат за извършването на такъв тип кражби?

Красимир Любомиров, началник на сектор "Улични престъпления": За съжаление са достъпни част от тях, всичките са иззети и са работили по различни случаи, по които ние сме задържали престъпници. За съжаление вече всичко може да бъде купено от интернет, да бъде поръчано.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден джакпот за всички времена в САЩ
Рекорден джакпот за всички времена в САЩ
Доналд Тръмп определи случая Хашоги като пълен провал
Доналд Тръмп определи случая "Хашоги" като пълен провал