В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по Черноморието. Предупреждението е на учени от Института по микробиология при БАН. Те разработват нови тестове, които ще разпознават причинителите на инфекциите за часове, а не за няколко дни, както е сега. От Агенцията по безопасност на храните във Варна съобщиха, че за момента сезонът протича нормално и при извършените проверки на заведения за хранене в областта не са открити фрапиращи нарушения.

Агенцията по храните във Варна проверява заведения за хранене в града и курортите в областта от началото на юни.

д-р Костадинка Маринова - отдел "Контрол на храните" в ОДБХ - Варна: "Установени са храни с изтекъл срок на реализация, без етикеровка. Съответно - тези храни са насочени за унищожаване. Недобро хигиенно състояние се наблюдава в кухненските блокове на обектите, в хладилните съоръжения, в хладилните камери.

Лошата хигиена крие риск от заразяване на продуктите с причинители на хранителни инфекции. Затова експертите съветват месото, което консумираме край морето, да е добре изпечено.

проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиолигия при БАН: Салати, съдържащи майонези, сосове, по същия начин меса, обработвани механично, смилани като каймите и т.н. и след това приготвяни за храна - всичко това е рисково.
д-р Костадинка Маринова - отдел "Контрол на храните" в ОДБХ - Варна: Апелът ми към летовниците и към всички граждани е да не пазарят от улични търговци, такива, които предлагат по плажовете царевици, понички, други храни, които са опасни.

Салмонелозата е сред най-често срещаната хранителна инфекция у нас. Доказването ѝ отнема няколко дни. Учени от Института по микробиология на БАН разработват нови тестове, които ще ускорят процеса значително.

гл. ас. Мая Захариева - Институт по микробиолигия при БАН: Самият тест отнема някъде около 2 часа с обработката на пробите и с получаването на резултата. За подготовката му са необходими много малко консумативи. Не е необходима скъпа апаратура.

Тестът, който разработват учените от БАН, е за разпознаване на ерсиниоза. Тя е сред трите най-чести причинители на хранителни инфекции в Европейския съюз. Тестът ще се употребява масово, ако учените успеят да докажат ефективността му. Очаква се това да отнеме няколко години.