НОВИНИ

Повишен е рискът от хранителни инфекции по Черноморието

В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по Черноморието. Предупреждението е на учени от Института по микробиология при БАН. Те разработват нови тестове, които ще разпознават причинителите на инфекциите за часове, а не за няколко дни, както е сега. От Агенцията по безопасност на храните във Варна съобщиха, че за момента сезонът протича нормално и при извършените проверки на заведения за хранене в областта не са открити фрапиращи нарушения.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
22:28, 28.06.2019
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Агенцията по храните във Варна проверява заведения за хранене в града и курортите в областта от началото на юни.

д-р Костадинка Маринова - отдел "Контрол на храните" в ОДБХ - Варна: "Установени са храни с изтекъл срок на реализация, без етикеровка. Съответно - тези храни са насочени за унищожаване. Недобро хигиенно състояние се наблюдава в кухненските блокове на обектите, в хладилните съоръжения, в хладилните камери.

Лошата хигиена крие риск от заразяване на продуктите с причинители на хранителни инфекции. Затова експертите съветват месото, което консумираме край морето, да е добре изпечено.

проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиолигия при БАН: Салати, съдържащи майонези, сосове, по същия начин меса, обработвани механично, смилани като каймите и т.н. и след това приготвяни за храна - всичко това е рисково.
д-р Костадинка Маринова - отдел "Контрол на храните" в ОДБХ - Варна: Апелът ми към летовниците и към всички граждани е да не пазарят от улични търговци, такива, които предлагат по плажовете царевици, понички, други храни, които са опасни.

Салмонелозата е сред най-често срещаната хранителна инфекция у нас. Доказването ѝ отнема няколко дни. Учени от Института по микробиология на БАН разработват нови тестове, които ще ускорят процеса значително.

гл. ас. Мая Захариева - Институт по микробиолигия при БАН: Самият тест отнема някъде около 2 часа с обработката на пробите и с получаването на резултата. За подготовката му са необходими много малко консумативи. Не е необходима скъпа апаратура.

Тестът, който разработват учените от БАН, е за разпознаване на ерсиниоза. Тя е сред трите най-чести причинители на хранителни инфекции в Европейския съюз. Тестът ще се употребява масово, ако учените успеят да докажат ефективността му. Очаква се това да отнеме няколко години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха нелегални екскурзоводи в Несебър
Разкриха нелегални екскурзоводи в Несебър
Нова платформа позволява на гражданите да искат обществена информация онлайн
Нова платформа позволява на гражданите да искат обществена информация онлайн