НОВИНИ

Повишената радиоактивност над Европа вероятно се дължи на авария в Русия

Няма опасност от отделянето на изотопа рутений-106, заяви Институтът за радиологична защита и ядрена безопасност. Повишената радиоактивност над голяма част от Европа вероятно се дължи на авария в руски обект, предаде Асошиейтед прес, като цитира френската агенция за ядрена сигурност. „Росатом“ отрече.

bnt avatar logo
от БТА
21:40, 10.11.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света
повишената радиоактивност европа вероятно дължи авария русия

Според съобщението вероятният източник на замърсяването е между р. Волга и Урал. Институтът предлага като предпазна мярка да се извършват проверки на случаен принцип на храните, произхождащи от региона.

Във вчерашния си доклад, базиран на наблюдения в множество европейски страни, институтът съобщи, че изотопът вероятно е бил отделен при авария с ядрено гориво или производство на радиоактивни материали, случила се в края на септември. Според френската агенция рутений-106 не може да идва от инцидент с ядрен реактор, защото тогава щяха да бъдат открити и други елементи.

Миналата седмица германската служба за радиационна защита съобщи, че от 29 септември насам в Германия, Австрия, Италия, Швейцария и Франция се наблюдават повишени равнища на рутений, но те не представляват опасност за общественото здраве.

След като се появиха първите съобщения за възможно изтичане на рутений от електроцентрала в Южен Урал, руската държавна корпорация Росатом направи изявление, че изотопът не произлиза от нейни обекти. "Твърдението, че замърсяването идва от Русия е неоснователно", заяви Росатом.

Френският доклад съобщава, че радиоактивността е достигнала най-високите си равнища в края на септември и началото на октомври и е засегнала по-голямата част от европейските страни, но вече не се наблюдава във въздуха. Агенцията добави, че ако подобен инцидент се беше случил във Франция, властите щяха да създадат периметър около мястото на аварията, за да следят за евентуални проблеми със здравето, безопасността и качеството на храните.

Рутений-106 се използва за радиационна терапия на очни тумори и понякога като източник на енергия в сателитите. Според френската агенция е възможно изотопът да идва от повторно навлизане на сателит в земната атмосфера, но според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) нито един сателит, съдържащ този изотоп, не е навлизал в земната атмосфера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външно министерство осъди оскверняването на паметника на Альоша в Пловдив
Външно министерство осъди оскверняването на паметника на Альоша в Пловдив
​Трима български лекари са били задържани в Босилеград
​Трима български лекари са били задържани в Босилеград