НОВИНИ

Повишени мерки за сигурност преди началото на летния туристически сезон

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на туризма Николина Ангелкова се срещнаха с посланици и представители на дипломатически мисии у нас. Разговорите бяха фокусирани върху въпросите на сигурността и предприетите действия за предстоящия летен туристически сезон.

Александър Марков
от Александър Марков
14:05, 02.06.2016
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
повишени мерки сигурност началото летния туристически сезон

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: "Проведохме поредната среща, станала традиционна, благодарение и на усилията по традиция на британските посланици, сега в частност на посланик Хопкинс. Среща между професионалното ръководство и политическото ръководство на МВР и представителите, посланиците на държавите, които имат туристи в България. Отчетохме мерките, резултатите от тях за изминалия зимен сезон и представихме мерките, които предприемаме сега, за летния сезон, които да гарантират сигурността на чуждите туристи и тяхното пребиваване в страната. Има вече добри традиции в това отношение, мерки, които прилагаме, съвместните патрули с полицаи от други държави - Румъния и Чехия, през зимния период също имаме добър контакт и с гръцките колеги. Продължаваме с тази практика, тази година МВР ще командирова повече служители. Очакваме един интензивен и надявам се добър туристически сезон. 730 служители ще бъдат командировани в районите на Черноморието. И правим всички усилия, на базата и на опита, който имаме отпреди, да осигурим и по-добра организация на работа. По отношение на случаите, в които чуждестранните туристи имат нужда да подадат информация или случаи, в които те искат да подадат жалби. През тази година МВР планира и по-активно и повече специализирани полицейски операции, които да бъдат насочени към съвсем конкретните проблеми, които се поставят.

Георги Костов, главен секретар на МВР: "На другите летища има такива постове. Тук не искам да влизам в технологичните особености на самите сгради на летището. Така или иначе, това е начин, по който се обезпечава сигурността на гражданите, редно е всички автомобили, които влизат в региона на летището, да бъдат предварително проверени да не превозват някакви съмнителни пакети. Тези съмнителни пакети биха могли да бъдат закачени на автомобилите и без собствениците и ползващите автомобилите да знаят. Това е рутинна мярка за сигурност, която се прилага навсякъде в ЕС, в контекста на терористичните заплахи, предварително се извинихме за евентуалното неудобство, която тя би могла да донесе. Има наши екипи, които извършват проверки. Това е. Единственото неудобство е, което колегите са се постарали да бъде минимизирано, е спиране на КПП-та и физически оглед, бърз на автомобилите. Оглед като визуално действие, а не като процесуално-следствено такова. Вижда се, нали, външното му състояние, след което преминават към зоната на летището. Въведени са. Тези мерки не са за безопасността на туристите единствено. Тези мерки са за повишаване сигурността в периметъра на летището. Мерките са множество. Бяха предмет на една пространна дискусия и няма как да отговоря с 2 изречения. Една от тях е естествено засиленото полицейско присъствие, като тази година, както министър Бъчварова вече Ви съобщи, броят на командированите служители от вътрешността на страната в трите курортни дирекции, е 730. Като повече от две-трети от тях, около 550, е на територията на ОДМВР - Бургас с основно рисково място Слънчев бряг. Имаме командировани полицаи. Основната част е естествено полицаи от ОП, но имаме и разчет да подсилим при активен сезон и с разследващи полицаи, и с оперативни работници, и с други специализирани колеги, от каквито има нужда. Бе поднесен един съвсем бърз блиц анализ на изминалия зимен туристически сезон. Числата, които се подкрепят и от представители на чуждестранните посолства са, че изминалият туристически сезон е определено по-благоприятен от гледна точка на сигурност спрямо по-предишния. При увеличен ръст на чуждестранните туристи този зимен туристически сезон с близо 5% ние имаме спад на регистрираната престъпност 2,5 пъти в Пампорово, близо 50% в Банско и близо 20% в Боровец. Сега се очаква изключително тежък летен сезон и това е причината да взимаме такива пространни мерки.

;

Н.Пр. Ема Кейт Хопкинс, посланик на Великобритания в България: "Благодаря, че имаме възможност да участваме в тази среща заедно с вицепремиера министър Бъчварова. Това е среща, която вече се провежда редовно, два пъти в годината. Присъстват представители на всички посолства, на полицейските служби, на МВР и целта на тази среща, която е винаги много конструктивна и проактивна, е да се обсъди приключилият зимен сезон и да се поговори за евентуални инциденти, така че да се предотвратят подобни такива през предстоящия летен туристически сезон. Самият факт, че министър Бъчварова председателства тази среща, показва колко сериозно българската страна се е заела с осигуряване на безопасността и сигурността на туристите, които посещават страната. Именно министър Бъчварова осигурява форум, в който ние да повдигнем въпросите, които ни интересуват именно в този контекст. Именно пример за това е формулярът, който МВнР е превело на няколко чужди езика - английски, френски, немски, руски. Формуляр, който туристите да попълват при евентуални инциденти. Това е начин да се улесни процедурата и в крайна сметка туристите да останат положително впечатление от посещението си в страната. Също имаме своите задължения. Едно от тях е да информираме туристите, които предстои да посетят България, какво да очакват и какви са изискванията, какви са правните реалности, с които те трябва да се съобразят. Един от въпросите, който обсъждахме, е въпросът за превода тогава, когато е необходимо да се осигури превод, за да се помогне на туристите да бъдат разрешени бързо евентуални инциденти. Това е важно в контекста на сезона, който очакваме. Всички ние очакваме силен туристически сезон, защото вероятно много хора ще предпочетат да дойдат в България именно поради въпросите, свързани със сигурността.

;

За промените в Закона за МВР

Георги Костов, главен секретар на МВР: "Криминалната престъпност никой не се е справил с нея по така световен и общоевропейски мащаб. Нашите амбиции не са да ви твърдим, че тя ще изчезне в резултат на тези наши мерки. Нашата амбиция е единствено и само да направим такава организация със силите, с които разполагаме, да минимизираме явлението. Определено имаше нюанси във въпроса Ви, по-различни от чисто професионалните и навлизащи в едни сложни обществени отношения, в тях ще се въздържа да говоря. Що се отнася до корупцията, тя наистина е проблем, а считам, че действията, които предприема МВР, говорят за една решимост за противодействие на проблема, да се надяваме да имаме повече такива резултати.

Нови антитерористични учения

Георги Костов, главен секретар на МВР: "Да, предвидили сме нови антитерористични учения. В момента обмисляме такова да бъде проведено и извън територията на София.

;

Николина Ангелкова, министър на туризма: "Туризмът изключително много зависи от това да осигурим спокойствието и сигурността на дестинацията. Затова искам най-сърдечно да благодаря на министър Бъчварова и на цялото професионално ръководство на МВР за своевременните проактивни мерки и действия, които се предприемат, за да може България да бъде сигурна и спокойна дестинация. В МТ функционира горещ телефон, на който всеки един турист също може да се обади и да коментира всичко, което го интересува за туризма, включително и съответно да прави оплаквания или да дава препоръки. Стартираме до един месец и инфотабелите на всеки един от плажовете отново с денонощен телефон - 24 часа, 7 дни в седмицата. За да може при нередности на плажа също да бъдем незабавно сигнализирани, за да можем да предприемем съответните мерки. МТ издаде и наръчник за правата на туристите и потребителите. Той е преведен на български и англ. език, онлайн на страницата на МТ, но допълнително ще го разпространим сред посолствата и хотелиерите и туроператорите, за да сме сигурни, че всички, които посетят нашата страна това лято, ще знаят към кого да се обърнат при необходимост. Информирахме и за единната система за туристическа информация и че от септември задължително екскурзоводите ще бъдат само лицензирани, ще имат отличителен знак, така че отново при нередности да може туристите да знаят и да ни сигнализират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК отрече да съобразява законодателните си предложения с британския референдум
ЕК отрече да съобразява законодателните си предложения с британския референдум
Топлофикациите искат поскъпване на водата и парното
Топлофикациите искат поскъпване на водата и парното