НОВИНИ

Повреда в оборудването спря планираните операции в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Повреда в специализираното оборудване осуети планираните за днес сложни операции на артериовенозни малформации в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

повреда оборудването спря планираните операции умбал иван рилски
bnt avatar logo
от БНТ
15:52, 16.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

По график проф. Шарбел Монайе, който е в Бълария по покана на университетската болница и доц. Станимир Сираков трябваше да оперират две млади жени, използвайки ендоваскуларна емболизация - метод, който е иновативен не само за България, но и за света.

При тестването на оборудването преди операцията се оказва, че едното рамо на сложния апарат, чрез който се визуализира достъпът на лекарите в кръвоносните съдове на пациента, е изгоряло и няма как да бъде поправено днес.

Двуплановият ангеографвски апарат, с който разполага УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е единствен по рода си в България. Оборудването обаче е на 15 години и по тази причина болницата кандидатства миналата година пред Министерство на здравеопазването за закупуване на ново.

"Имаме пълно разбиране по този въпрос от страна на Министерството, което, научавайки какви проблеми срещаме всеки ден, ни отпусна средства за закупуване на нов бипланов ангеограф, който е последно поколение. Предстои до два месеца той да заработи в болницата. Малшанс е, че старото оборудване ни "предаде" точно в този момент", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Антон Петков.

Вчера световноизвестният френски професор и доц. Станимир Сираков, който е ръководител на "Референтния център по мозъчно-съдови заболявания" болницата, извършиха успешни операции на две деца в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За поредна събота жълти жилетки на протест в Париж
За поредна събота "жълти жилетки" на протест в Париж
Митьо Очите пред съда: Отидох на лекар в Турция, там съм опериран
Митьо Очите пред съда: Отидох на лекар в Турция, там съм опериран