НОВИНИ

Некачествен ток изгори битови уреди в Драгалевци

Скъсан кабел на електроразпределителната мрежа във вилна зона 1 в Драгалевци тази сутрин доведе до високо напрежение и причини големи щети в домовете на близо 20 домакинства. Част от квартала остана без ток за близо 3 часа. Разгневени жители на Драгалевци твърдят, че спиранията на тока при тях са поне няколко пъти седмично. Какви са причините за това и как в подобни случаи потърпевшите могат да си търсят правата - провериха нашите репортери Зоя Велинова и Цветелина Катанска.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Цветелина Катанска
17:48, 12.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Венцислав Иванов - жител на кв. Драгалевци: Щетите са 2 телевизора, 1 климатик, 1 пералня - на обща стойност близо 4 хиляди лева.

Това е неприятната равносметка за семейството на Венцислав Иванов след токовия удар тази сутрин в Драгалевци. Разказва, че чул пукане в контактите като високо напрежение, лампите започнали да светят много силно. Побързал да изключи бушоните, но вече било късно - повечето електроуреди изгорели.

В подобна ситуация са и семейство Милошеви.

Любомир Милошев - жител на кв. Драгалевци: Инцидент като днешния става за 3 път. Миналия път минахме с малко - пострада само климатикът. Сега обаче загубите са за над 3 хиляди лева.
Любомир Милошев - жител на кв. Драгалевци: Има хора с малки деца край нас. По 2,3,4 пъти седмично спира тока.

От ЧЕЗ обясниха, че основната причина за честото спиране на тока в района на Киноцентъра е ,че много от кабелите минават през неорязани дървета, при силен вятър те се допират и стават аварии. Израсналите дървета се намирали в частни имоти и това правело невъзможно орязването им - казват от дружеството.Хората от Драгалевци обаче не са съгласни с това обяснение.

Венцислав Иванов - жител на кв. Драгалевци: Не си вършат работата просто. Аз знам, че ако имотът е разграден, от ЧЕЗ могат да влязат и да орежат клоните. Ако е заграден - тогава не могат да влязат в частен имот.

Сега пострадалите семейства имат 3 дни, за да уведомят писмено ЧЕЗ за нанесените вреди. До 24 часа след това дружеството трябва да изпрати свой представител за описване на щетите. Ако жалбата е основателна, престои процедура по изплащането им. Хората обаче са скептични.

Любомир Милошев - жител на кв. Драгалевци: Сега като чета по форумите, има хора, които са минали по нашия път. Едните не са получили нищо, другите с месеци са чакали съдът да отсъди да им дадат нещо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В българското посолство в Москва валидираха специален пощенски плик за Шипка
​В българското посолство в Москва валидираха специален пощенски плик за Шипка
СС на ООН се събира утре заради гонения на мюсюлмани в Мианмар
СС на ООН се събира утре заради гонения на мюсюлмани в Мианмар