Още една творба на емблематичен български художник се оказа повредена от улични "художници" в Пловдив. От социалната група „Граждани срещу графити" алармираха за вандалско отношение, чрез което е покрито със спрей стенно пано на Георги Божилов - Слона.

Пловдив

Сграфитото е създадено преди 50 години. То се намира в квартал "Мараша" в Пловдив и е разположено на гърба на гаражни постройки. Паното е едно от оставените на произвола на съдбата художествени произведения.

Върху тях свободно се упражняват подрастващи квартални "артисти" - недоволни са пловдивчани. Очакват се реакция и адекватни мерки от община Пловдив. За да се опише и запази културното наследство от средата на миналия век в града.

Иван Тотев - художник: Пред очите ни изчезнаха доста културни факти, които не са само на Пловдив, но и на цяла България

Скандалния проблем със замазаното с боя пано на художника Енчо Пиронков, за което ви разказахме в Новините на БНТ е само начало на поредица инициативи на групата за спасяване на емблематични произведения в градската среда.

Реставраторите, които огледаха керамичното пано на Енчо Пиронков, смятат, че боята, с която е била замазана творбата, е по-малкият от проблемите. По-трудно ще е да се почистят графитите. Очаква се паното да бъде преместено, след като авторът даде разрешение за това.