НОВИНИ

Повторно преброяват бюлетини в 8 районa на Истанбул

В Истанбул ще има повторно преброяване на гласовете от местните избори. Решението беше взето на извънредно заседание на турската Висша избирателна комисия заради оспорване на резултата от управляващите.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:50, 03.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

В Истанбул все още няма окончателни резултати от местните избори, а бюлетините ще бъдат броени отново заради подадена жалба.

Сади Гювен, председателят на Висшата избирателна комисия на Турция: "В осем общини на Истанбул ще има повторно преброяване на бюлетините след обжалване в законовите срокове. Това са временни резултати. Процесът продължава".

Според неокончателните резултати кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу печели, макар и с малка разлика от 25 хиляди гласа пред кандитата на управляващите Бинали Йълдъръм.

Имамоглу посочи, че дори да са възможни малки грешки, след повторното преброяване резултатът ще бъде същият.

Екрем Имамоглу - кандидат на кмет на Истанбул, Народнорепубликанска партия: "Срамно е, това е грях. Дайте ни мандата възможно най-скоро. Не позволявайте Истанбул да губи повече време".

Изпълнението на решението за ново броене на гласовете вече е започнало в някои от районните комисии. То ще се фокусира предимно върху невалидните бюлетини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БПЦ няма да участва в събития от визитата на папа Франциск у нас
БПЦ няма да участва в събития от визитата на папа Франциск у нас
Американският град Чикаго за първи път избра за свой кмет афроамериканка
Американският град Чикаго за първи път избра за свой кмет афроамериканка