В Истанбул ще има повторно преброяване на гласовете от местните избори. Решението беше взето на извънредно заседание на турската Висша избирателна комисия заради оспорване на резултата от управляващите.

В Истанбул все още няма окончателни резултати от местните избори, а бюлетините ще бъдат броени отново заради подадена жалба.

Сади Гювен, председателят на Висшата избирателна комисия на Турция: "В осем общини на Истанбул ще има повторно преброяване на бюлетините след обжалване в законовите срокове. Това са временни резултати. Процесът продължава".

Според неокончателните резултати кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу печели, макар и с малка разлика от 25 хиляди гласа пред кандитата на управляващите Бинали Йълдъръм.

Имамоглу посочи, че дори да са възможни малки грешки, след повторното преброяване резултатът ще бъде същият.

Екрем Имамоглу - кандидат на кмет на Истанбул, Народнорепубликанска партия: "Срамно е, това е грях. Дайте ни мандата възможно най-скоро. Не позволявайте Истанбул да губи повече време".

Изпълнението на решението за ново броене на гласовете вече е започнало в някои от районните комисии. То ще се фокусира предимно върху невалидните бюлетини.

Управляващите в Турция губят Истанбул, Анкара, Измир

Управляващите в Турция губят Истанбул, Анкара, Измир

Тежък удар за турския президент Реджеп Тайип Ердоган на местните избори. За първи път от 25 години управляващата Партия на справедливостта и развитиет...