Пожар избухна в начално училище "Климент Охридски" в Пловдив тази сутрин. Няма пострадали, инцидентът е станал преди началото на часовете. Има нанесени материални щети само в учителската стая, но до края на седмицата учебното заведение ще остане затворено.

Пловдив

Сигналът за пожара е подаден малко преди 7.00 часа. Екипи на пожарната са потушили огъня изключително бързо, обгоряла е само учителската стая. Най-вероятната причина за инцидента е искра, тръгнала от контакт.

Елена Трифонова - директор: Контакт е дал накъсо, при което проблемът е от това, че се е запалил климатик, който е над контакта и от горенето на саждите се отделили много сажди и миризми. И всъщност това е проблемът.

В помещенията се усеща силна миризма на изгоряла пластмаса, но според регионалната здравна инспекция няма повишени стойности на опасни вещества.

Георги Николов, главен експерт в РЗИ-Пловдив: За въглероден моноксид, сероводород и хлороводород. Не са над нормата.

В училището учат 270 деца. Учениците от първа смяна тази сутрин са били връщани още на вратата.

Минка Седмакова, баба на дете в училището: Лично госпожа доведе детето до вкъщи и ми каза долу по мобифона, че днес няма да имат занятия поради тази причина и нищо повече.

Следващите дни ще бъдат неучебни, за да може да се почисти и проветри сградата. При нужда, ще се ползват помещенията на училището в съседни сгради.