Пожар изпепели част от приюта на отец Иван в Нови хан край София. Жертви няма. Часове преди настъпването на Новата година над 100 души бяха евакуирани. Снощи, в навечерието на 2018 година и по време на празненството, в дома, пламъците лумват след като камината в приюта бива запалена. Част от покрива е напълно унищожен. Какви още са щетите и какво е състоянието на дома за сираци, вижте разказа на хората.

Нови Хан, Елин Пелин

Часове преди Новата година като на всеки празник в приюта палят камината в трапезарията - за повече празничност.

Пепа Генова: Ние трябваше да се съберем в трапезарията, да запалят камината щото обикновено е така, празници и тържества там протичат. Аз излязох от банята е една млада майка ми вика Бабо Пепо излизай, излизай, ще ти падна на главата, е какво ще ми падне - горим! и излязох ей така по жилетка с едни чехли и пламъци отгоре, жестоко.
Владимир Иванов: Ето това е камината, цялата която е вързана долу с трапезарията , тя е много стара, не е ползвана много.
Отец Григорий: За жалост, снощи, кошмар.

Предполага се, че конструкцията на комина не е била достатъчно здрава.

Отец Григорий: Експерти дори казват, че мишчица да е направила фуга и нещо е станало и горе покривите са от дървен материал, строени и там вече лесно.
Отец Иван: Повече искри са излезнали, сажди са се събрали явно са се натрупали с времето. Трябва всичко да се мери и изчислява, но около 50 хиляди лева ще стигнат.

В най-засегнатото крило в приюта покривът е изцяло изпепелен. Там са се помещавали канцеларията и офис помещенията на отец Иван, а доброволци вече разчистват това което е останало

Тихомира Методиева - доброволец: Снощи беше опасно и нямаше организирани доброволци, тази сутрин дойдохме двама. Изнасяме най-важното книги дискове, документация.

Над 100 души, сред които майки с деца, прекарват новогодишната нощ, евакуирани в съседното село Доганово - настанени в неизползваема сграда. До днес по обяд. Когато приютът вече беше обезопасен.

По-малко от 14 часа, след като пожарът лумва, хората започнаха да се прибират в приюта.

Пожар е избухнал в приюта на отец Иван в Нови хан

Пожар е избухнал в приюта на отец Иван в Нови хан

Пожар е избухнал тази вечер в приюта на отец Иван в Нови хан, научи БНТ. Няма пострадали. Всички са били евакуирани, но сградата е изпепелена почти до...