Пожар изпепели сградата на кметството в гърменското село Скребатно. Инцидентът е станал около 2 часа тази нощ. Няма пострадали хора. Пожарни екипи гасиха огъня повече от шест часа. Причините за пожара се изясняват.

Скребатно, Гърмен

Огнената стихия унищожила всичко в кметството - компютри, лаптопи и отоплителни уреди. Изгорели са и много документи.

Даниела Пидева - кмет на село Скребатно: Единственото, което може би е останало е една каса, метална, в която ако се е запазила, са старите регистри и архиви.

Изгорели са и над 3 500 тома книги в библиотеката. На 12 февруари местните самодейци трябваше да отбележат 100-годишния юбилей на читалището. Няколко часа преди пожара те репетирали в сградата.

Емилия Койбишева - секретар на читалище "Христо Ботев": Принтирах стихчета, сценки, които да направи, за да отбележим юбилея както подобава. Но, за съжаление, през нощта заварихме един огнен ад.

Огънят обхванал и помещенията на здравната служба, пенсионерския клуб и местния ресторант, които се намирали в сградата на кметството.

Илиян Панюков - собственик на ресторант: Като техника всичко от - до. Усилватели, телевизори, маси, столове, хладилници. Всичко.

При направения оглед на сградата от следователи версията за умишлен палеж отпада, заяви кметицата на селото. Според нея най-вероятно причината е повреда в електрическата инсталация, тъй като сградата е строена преди повече от век. Временно офисите на кметството и здравната служба ще бъдат преместени в сградата на музея.