НОВИНИ

Пожар унищожи Националния музей на Бразилия

Пожар унищожи Националния музей на Бразилия. Все още не са ясни причините за лумването на огъня. При инцидента няма пострадали, но се предполага, че над 20 милиона експонати са изпепелени.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:15, 03.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Отчаяни опити да бъдат спасени експонатите на музея. Пламъците унищожиха най-престижната и най-стара научна институция в Бразилия. Архивите на музея са изпепелени.

Сержо Кугланд, бивш директор на Националния музей на Бразилия: Това е загуба за целия свят. Музеят не може да бъде възстановен.

В миналото сградата била резиденция на португалското кралско семейство. По нареждане на крал Жуау Шести през 1818 година тя била превърната в музей с цел да се развива науката в страната. С упорит труд, дълги експедиции и изследвания, за 200 години в музея били събрани над 20 милиона експоната.

;

Той пазеше голяма част от историята на света - с артефакти от древен Египет, Рим и Гърция. В него беше изложен скелет на динозавър. Музеят съхраняваше и най-старият човешки фосил, открит в Бразилия, известен като Лузия.

Жена: Работехме тук с различни групи от света. Но сега всичко е изгубено.

Заради рецесията в страната през последните години бюджетът на музея беше орязан, което довело до съкращаване на персонала, ограничаване на изследванията и поддръжката на сградата. Служители, учени и студенти призоваха за протест срещу държавната политика към Музея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ремонтът на пътя край Своге, където стана тежката катастрофа
Започна ремонтът на пътя край Своге, където стана тежката катастрофа
​Започва взимането на проби от прасетата във варненското село Бозвелийско
​Започва взимането на проби от прасетата във варненското село Бозвелийско