НОВИНИ

Горски пожари и проблеми с фериботите заради силно морско вълнение в Гърция

Гърция отново е в плен на крайни синоптични условия.Силният вятър разпалва лесно пожари. Проблеми има с морския транспорт заради силни бури. Напрегнатата обстановка се допълни и от земетресение 4,8 по Рихтер между Крит и Санторини. Няма жертви и пострадали хора.Туристите не са заплашени от бедствие.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
17:14, 12.08.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Ситуацията в Гърция остава усложнена заради високите до 40 градуса температури и силни ветрове. Риск от пожари има почти в цялата страна. За едно денонощие са избухнали над 180 пожарни огнища, съобщават от Гражданска защита.

Екипите успяха да овладеят огнената стихия в близост до Атина. Последствията са - 4 изгорели къщи, голяма област от гори същи е изпепелена. Прекъснат е сигналът на телевизионните и радио медии.

Нови пожари горят до Александруполис, на остров Крит, на остров Кефалоня и в област Месиния. Огнеборците предупреждават,че силният вятър разпалва отново потушени огнища.

;

Вятърът възпрепятства фериботната връзка със Самотраки. Последният кораб, който успя да акостира на острова, беше в събота.

Силни морски бури не позволиха и днес на ферибот да достигне Самотраки. Натоварен със 700 туристи и коли, корабът се върна на пристанището в Александруполис. При толкова силно вълнение, според опитни моряци, не е възможно да се пусне котва на пристанището.

До края на деня втори ферибот ще се опита да обслужи връзката за Самотраки. Отново стотици туристи чакат на пристанището.

Проблеми има и с други фериботни връзка, като между Наксос и Миконос, където за няколко часа прекратиха движението на кораби.

Прогнозите са от утре стихване на вятъра и леко понижаване на температурите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреана Атанасова е назначена за зам.-министър на транспорта
Андреана Атанасова е назначена за зам.-министър на транспорта
АЕЦ Белене и “Балкански поток” - акцент на срещата Борисов - Медведев
АЕЦ "Белене" и “Балкански поток” - акцент на срещата Борисов - Медведев