НОВИНИ

Пожарите край Атина: Разказът на една българка за трагедията

Около 300 хиляди българи живеят и работят в Гърция. През летния сезон броят им се увеличава още повече заради сезонните работници. Българката Ина Лозанова живее в градчето Рафина, което се намира в района на бедствието.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:03, 24.07.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Сега е спокойно, но хората не са спокойни, разказва Ина Лозанова, която живее в Рафина от пет години. Вчера следобед усетили дима и чули звъна на черковните камбани.

Ина Лозанова: Хванахме маркучите всички заедно, пръскахме къщата с вода, пожарогасители по дървените прозорци и после заедно в колите кучета, баби внуци. Буквално за минути нещата излизат извън контрол.
;

Организацията през цялото време била много добра.

Ина Лозанова: Държавата се опитва да помага, отворени са много пунктове за дрехи, супермаркетите работят 24 часа без да затварят, дават безплатно храна и вода. Аз лично съм възхитена от това нещо, защото дори мобилните оператори слагат безплатно минути и есемеси, за да може всеки да се осъществява кореспонденция.

Тази вечер в Рафина очакват дъжд. Да угаси тлеещите огнища.

;

В района живеят много българи от Родопите. Със семейството й избягали на брега. Тази сутрин се върнали обратно в къщата, но в съседния квартал хората няма къде да се върнат.

Ина Лозанова: Другата част на квартала е просто казвам гробище. Много голям брой хора са умрели в автомобилите си, в задръствания, застигнати от огъня и непрекъснато се явяват нови и нови жертви.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризисният ни щаб в Гърция следи денонощно ситуацията
Кризисният ни щаб в Гърция следи денонощно ситуацията
Простреляха мъж в столицата заради скандал с куче
Простреляха мъж в столицата заради скандал с куче