Сателитни снимки на американската космическа станция НАСА разкриха, че в Централна Африка са възникнали 3 пъти повече пожари в сравнение с Амазония. Най-засегнатите африкански страни са Ангола и Конго.
Междувременно, на фона на вербалните конфронтации между президента на Бразилия и френския му колега, бразилското правителство отказа финансовата помощ, предложена от страните-членки на Г-7, с аргумент, че Европа има по-голяма нужда от тези средства за възстановяване на собствените си горски площи.

Данните на НАСА показват, че за период от 48 часа миналата седмица в Ангола са възникнали близо 7000 огнища, в Демократическа република Конго - 3400, докато тези в Бразилия са над 2500.

Наричат ги "вторите зелени дробове на Земята" - горите на Субсахарска Африка се простират на 3,3 милиона кв. километра.

Подобно на тези в Амазония, горските площи на Конго абсорбират огромно количество въглероден диоксид. И са убежище за многобройни застрашени животински видове.

Основна причина за пожарите в Конго е обезлесяването. В страната само 9% от населението има достъп до електричество, което принуждава останалите 91 процента да използват дървен материал за отопление и готвене.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН: Всички гори са от жизнено важно значение за здравето на хората, както Амазонската, така и в Африка и Индонезия.


© БГНЕС

Бразилия отказва финансовата помощ, предложена от Г-7 за борба с пожарите. Френският президент обяви, че сумата от 22 млн. долара, предназначена най-вече за покупка на противопожарни самолети, ще бъде достъпна веднага. Но външният министър на Бразилия заяви, че финансовата помощ не е нужна, тъй като вече функционират международни механизми за залесяване. Заради личните нападки, които бразилският президент отправи към първата дама на Франция, известният писател Паулу Коелю се извини в "Туитър" на Франция.

Паулу Коелю: Моля за извинение, хиляди пъти моля за извинениe. Това е едно малко тъжно видео, с което искам да помоля за извинение френските си приятели, президента на Франция, за истеричната, бих казал, криза на Болсонаро към Франция.

Разследване на БиБиСи разкри, рекордното количество възникнали огнища в Амазония съвпада с резкия спад на наложени глоби за еконарушения.