НОВИНИ

Извънредно положение и евакуации заради пожарите в Гърция

Няма данни за пострадали българи при пожарите в Гърция, съобщиха от външното ни министерство. Заради огнената стихия, гръцките власти евакуираха хора от три села близо до Атина. Трети ден гори остров Закинтос. Пожарите са над 90. Те са умишлени и са организирани по план, съобщават властите в южната ни съседка. Още за ситуацията в Гърция - от кореспондента на БНР Катя Пеева.

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 14.08.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Огненият фронт в област Каламос в близост до Атина достигна 25 километра.Стихията унищожава всичко по пътя си. Горят къщи, подпали се и манастир.

Андреас Теодору, член на общинския съвет на г. Оропос, Каламос: Огънят изгори голяма част от гората в Каламос, може би е започнал от електрически стълб и се разпространи заради липсата на самолети и хеликоптери. Помощта не дойде навреме.

Ако до тази вечер не се овладее огъня,утре ще изгори всичко,защото се очаква засилване на вятъра, съобщават огнеборци. Жителите също помагат в спасителната акция.

Полицията прекъсна движението по всички пътища,минаващи през засегнатите села. Огънят достигна до плажа на Варнава,евакуираха и туристите.

Димитрис Гарбис, жител на Каламос: Всичко в периметър на селото гори, зад мен огънят пламна отново.

Обявено е извънредно положение. Гъст дим се стели над област Атики, достигна Атина и дори до остров Крит.

;

Евакуират непрекъснато хората от района. До този час не помогна нито гасенето по въздух със самолети и хеликоптери, нито гигантските усилия на пожарникари. Вятърът разпалва отново загасени огнища.

Остава в извънредно положение и остров Закинтос. Там не само вятърът променя посоката на пожарите, но и видимо действа организиран план за палежи. Пламнаха едновременно 22 пожара и това не е случайно, съобщават опитни пожарникари от острова.

Полицейски екипи са в охрана на горски райони. Министърът на правосъдието Ставрос Кондонис потвърди, че умишлените палежи са организиран опит да се създаде напрежение в страната.

Дълбоко религиозни, гърците се страхуват от провокации в навечерието на празника Успение Богородично на 15-и вагуст. Всички църкви и манастири се охраняват.

;

ТЕЛЕФОН ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ В ПОСОЛСТВОТО НИ В АТИНА:

00 30 6937 096 220

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска сребърна тихоокеанска сьомга на родния пазар
Българска сребърна тихоокеанска сьомга на родния пазар
САЩ и Южна Корея опитват да предотвратят война с Пхенян
САЩ и Южна Корея опитват да предотвратят война с Пхенян