НОВИНИ

Пожарите в Калифорния продължават да бушуват

Пожарите в Калифорния продължават да бушуват. "Томас", както нарекоха стихията, е третият най-опустошителен пожар в историята на американския щат. Овладени са едва 40 % от огнищата.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:49, 17.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

От четвърти декември тази гледка е ежедневие в американския щат Калифорния. Борбата с огнената стихия "Томас" продължава почти две седмици. До сега пламъците са погълнали над 1 000 квадратни километра. Изпепелени са над 1 000 постройки, като 750 от тях са жилищни сгради. Близо 8500 огнеборци се борят с пламъците. Помагат им около 1 000 пожарни коли. 32 хеликоптера гасят от въздуха. Пожарната служба признава, че ситуацията е много тежка, но от там не губят надежда, че ще се справят.

Мартин Джонсън, началник на пожарната в Санта Барбара: "По-рано през седмицата определих този пожар като звяр, като чудовище! Признавам, че е така, но ние ще го победим. Екипът зад гърба ми, всички онези мъже и жени на терен - ще успеят, нямам съмнения. Те ще се погрижат за всички и ще потушат пожара!"

Мощните пориви на вятъра, високите температури и ниската влажност допълнително затрудняват гасенето. А прогнозите за следващите дни не са обнадеждаващи, захлаждане не се очаква. Властите на щата издадоха поредните заповеди за принудителна евакуация. В много райони е обявена и доброволна такава.

"Томас" вече заплашва град Монтесито, където къщи имат Опра Уинфри, Дрю Баримор, Патрик Стюарт и още много холивудски звезди. В Санта Барбара започна подготовка за евакуация на обитателите на зоологическата градина. Повечето от тях вече са настанени в преносими клетки, в които ще бъдат транспортирани на безопасно място. А следващият проблем, с който Калифорния ще се сблъска е силно замърсеният въздух - следствие на продължителното горене, предупреждават специалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Все повече британци искат да останат в Европейския съюз, сочи проучване
​Все повече британци искат да останат в Европейския съюз, сочи проучване
Учители в Тексас се грижат за сигурността на учениците си със заредени оръжия
Учители в Тексас се грижат за сигурността на учениците си със заредени оръжия