Пожарите, бушуващи в южната част на Калифорния, показват признаци на забавяне, като пожарникари са овладели почти половината от най-голямото огнище, съобщава АФП. Огънят, който се разгоря бързо в долината Сан Фернандо край Лос Анджелис, е най-големият от няколкото подобни стихии в Южна Калифорния.

© БГНЕС

Пожарът Садълридж в неделя сутринта е бил овладян на около 40 процента, съобщиха от местната пожарна служба. Той е изпепелил около 8 000 акра площ на около 32 километра северно от центъра на американския мегаполис. Вдигната е забраната за евакуация и около 100 000 души,които напуснаха домовете си могат да се завърнат в следващите часове.

Захлаждането на времето и намаляването на ветровете помогна на огнеборците. Стихията взе жертва – мъж, на около 50-годишна възраст, който получил сърдечен удар докато се опитвал да спаси дома си от пламъците. Пожарът избухна в четвъртък вечер и бързо излезе от контрол край градчето Силмар – основно заради ниската влажност и поривите на вятъра известни като ветровете Санта Ана.

Около 1000 пожарникари, подпомагани от хеликоптери за гасене на пожарите и самолети, изпускащи специални химикали срещу пожарите, се борят от няколко дни с пламъците, които затворите основни магистрали в района. Не работеше метрото, затворени бяха училища и обществени и бизнес учреждения.

Пламъците изпепелиха до основи 76 къщи и убиха 89-годишна жена, която не успяла да се евакуира навреме.

Пламъците в южната част на Калифорния избухнаха в момент, в който най-голямата електроразпределителна компания спря тока като превантивна мярка срещу огъня и остави около 2 милиона души в северната част на щата на тъмно. Целта беше да се предотврати избухването на пожари, предизвикани от искри от скъсани от вятъра далекопроводни жици.