Пожар избухна във военния завод "Дунарит" в Русе. Няма пострадали. Няма и опасност от експлозия, категорични са от пожарната и от управата на предприятието. Прокуратурата ще разследва причините за пожара. Военният завод остава затворен за 24 часа.

Пожарът избухва в цех с тротил. Незабавно са евакуирани всички 700 работници.

Евгения Ванкова: Видях пушек в сградите. Съобщение имахме и по най-бързия начин напуснахме помещенията на широко място според инструкциите.

Веднага са изпратени пет противопожарни екипа, но не се наложило да влизат в помещението , за да гасят огъня.

Петър Петров изпълнителен директор на "Дунарит" АД: По принцип взривни вещества, когато се запалят не се гасят.
Главен комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН: За радост не е имало експлозия, не взрив, а запалване, запалване.

Самият цех се намира на километър и половина от главния портал на Дунарит. Няма опасност за складовете с боеприпаси.

Петър Петров изпълнителен директор на "Дунарит" АД: Складовете ни са изнесени по всички правила. Те са там на втория портал и на 50 км наоколо.
Няма данни за замърсяване на въздуха след пожара в "Дунарит"

Няма данни за замърсяване на въздуха след пожара в "Дунарит"

Пожар горя във военния завод "Дунарит" преди обед. Огънят вече е загасен. Няма пострадали. Ситуацията наложи всички работници да бъдат евакуирани, как...

Превантивно децата от училищата и детските градини в Мартен и съседното село Николово също са били евакуирани. Огънят е унищожил покрива на цеха, както и оборудването.

Емилиян Гебрев - собственик на военен завод "Дунарит": Щетите не са важни, важно е, че няма никой даже с драскотина благодарение на действията на екипите и всички хора, които на седмата минута са излезли.
-Каква е според вас причината за пожара?

- Моето предположение и на хората, които работят е, че е имало фабричен дефект в една от машините.

Дежурни екипи на пожарната ще останат пред завода през нощта. Три дрона, оборудвани с термокамери, наблюдават от въздуха за възможно възобновяване на тлеещото огнище.

Мобилната станция на екоинспекцията не е отчела замърсяване на въздуха в района , а служителите ще могат да се върнат на работа още в понеделник.

​Загасен е пожарът във военния завод "Дунарит" ​

​Загасен е пожарът във военния завод "Дунарит" ​

Загасен е пожарът, който избухна преди обед във военния завод „Дунарит". Няма пострадали хора. Всички работници бяха евакуирани. Евакуирани са били и...