НОВИНИ

Пожарникари и полицаи на протест в София и Варна

Служителите на МВР настояват за по-високи заплати, нов закон за МВР и нови униформи. На 21 октомври униформените излизат на национален протест пред Народното събрание. От Брюксел вътрешният министър Валентин Радев заяви, че заплатите на всички служители в сектор „Сигурност“ трябва да бъдат увеличени. Радев допълни, че на този етап се водят разговори със синдикатите кога и как това да стане.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:55, 14.09.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Недоволните служители настояват за по-добър диалог между тях и Министерството, настояват за удовлетворяване на исканията им за увеличаване на заплатите и подобряване условията на труд.

За да покажат лошите условия на труд и старата екипировка, пожарникарите демонстрация на спасителна операция. Първо, при пълен състав от шест човека, а след това с минимален от трима огнеборци, какъвто всъщност е на много места в страната.

Мирослав Евтимов работи в столичната пожарна от 8 години. Показва ни защитното облекло, което е дарение от огнеборците в Торонто.

Мирослав Евтимов, пожарникар: Носим униформа на 15 години и пак сме благодарни, че я имаме и нея.

Мирослав разказва, че на много места защитните облекла не достигат.

БНТ: Прави ли се компромис със сигурността?
Мирослав Евтимов, пожарникар: От моята лична гледна точка се прави компромис, когато колегата до мене няма ботуши или други отляво няма ръкавици.
Анатоли Страшимиров, пожарникар: Каската ми е четвърта, пета употреба може би. Дрехите са ми нови, но това е единственото ново нещо, с което разполагам. Ботушите са стари, ръкавиците си ги купувам сам. Маска, която се слага над дихателната, пак сам съм си я купувал.

Въпреки че автопаркът поетапно се модернизира, новата техника не винаги се използва, разказват още огнеборците.

Ивайло Димитров, заместник-председател на УС на СФСМВР: Много често се налага нов пожарен автомобил, който има нужда от някакво техническо обслужване, той да седи в гаража, защото просто няма пари за него.
;

Освен по-добра екипировка, служителите на МВР отново поискаха 15-процентно увеличение на заплатите със задна дата от февруари тази година.

Мирослав Евтимов, пожарникар: Заплащането на един новозначен пожарникар без опит е под 700 лв.

От Брюксел вътрешният министър заяви, че заплатите на всички служители в сектор „Сигурност“ трябва да бъдат увеличени. Спорът със синдикатите е кога и как това да стане.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Всичко това, трябва да стане внимателно и с политика. Това става сега в парламента. Знаете през есента се гледа бюджетът, там да бъдат активни и те - синдикатите - и всички, които искат да помогнат на сектор „Сигурност“.
Илия Кузманов, председател на СФСМВР: Информацията идва наистина през медиите. Ние писмен документ или сериозен разговор по тази тема не сме имали. Не са ни предложени параметри, разбирайте времеви диапазон и размер на увеличението. Тоест няма какво да се обсъжда.

Униформените са категорични, че ако исканията им не се изпълнят от 5 януари, когато България поема председателството на EС, ще протестират всеки ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба „Българските чехи“ в Пловдив
Изложба „Българските чехи“ в Пловдив
Солени глоби за шофиране в аварийната лента по магистралите
Солени глоби за шофиране в аварийната лента по магистралите