НОВИНИ

Пожарникари се събраха на протест до МВР

Пожарникари се събраха на протест в градинката до МВР. Протестът е организиран от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" към КНСБ.

bnt avatar logo
от БТА
17:04, 14.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
пожарникари събраха протест мвр

Недоволството на пожарникарите е срещу политики на ръководството на МВР, които водят до закриване на пожарни служби, недостатъчното финансиране на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Дирекция "Национална система 112" за предстоящата 2018 г., както и срещу замразените доходи на служителите на МВР.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев се срещна с протестиращите и разговаря с тях. Той се запозна с исканията им и ги покани на среща с ръководството на министерството. Радев заяви, че в бюджета на МВР за следващата година има предвидени средства за увеличение на заплатите.

По думите на президента на синдиката Венцислав Станков предвижданото увеличение на заплатите на служителите в МВР с 5 процента от 1 януари 2018 г. е крайно неудовлетворително. Ние искаме увеличението да е минимум 15 процента, подчерта Станков.

България е на първо място по брой на пожарникари на глава от населението в Европа, трябва да ги намалим и да увеличим доброволните отряди, каза в разговор с протестиращите министърът. Намаляваме пожарникарите, вдигаме им статута, допълни той. Според пожарникари парите в МВР не се разпределят правилно и трябва да се направи одит. Някои от тях се оплакаха на министъра, че нормативните документи всяка година се променят и това води до неясноти в системата.

За мен и политическото ръководство е много важно служителите в МВР да знаят, че има устойчиво увеличение на заплатите, да има кариера за тях, като погледнат напред, бъдещето да им се вижда добро, каза министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни на италианското образование 2017 представя водещи университети в Италия
"Дни на италианското образование 2017" представя водещи университети в Италия
Стотици вярващи дойдоха за празника на черквата на Ванга в Рупите
Стотици вярващи дойдоха за празника на черквата на Ванга в Рупите