НОВИНИ

Пожарникарите от Хитрино получиха специално отличие

Пожарникарите, участвали в спасителната акция в Хитрино, получиха специално отличие. Наградата беше връчена на церемонията "Пожарникар на годината". Огнеборците от Шумен получиха специална награда за героизъм и високи професионални качества, която се дава за първи път. За пожарникар на годината беше обявен директорът на пожарната в Стара Загора Стоян Колев.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:05, 30.01.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Директорът на пожарната в Шумен пристига в Хитрино 30 минути след взрива. Разказва, че никога няма да забрави видяното.

Иван Иванов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" град Шумен: ,,Беше един апокалипсис. Не можех да повярвам на очите си, че такова нещо може да се случи".

Акцията по изтеглянето на цистерните продължи 10 дни. В нея са участвали близо 400 служители на пожарната, от които 180 от Шумен и съседните области.

комисар Иван Иванов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" град Шумен: ,,Нямаше никакви съмнения за отстъпване назад. Имаше страх, но нямаше колебание. Не сме допуснали да има повторен инцидент. Имаше опасност да има повторен инцидент с две горящи цистерни, които горяха".

Награда получи и Стефан Стефанов. Един от доброволците, който успя да спаси близо 10 души от огнения капан.

Стефан Стефанов: "Аз страх не съм изпитвал по време на инцидента. Ако бях изпитал страх нямаше да отида там. Плюс това и аз съм спасяван при катастрофа. Живея втори живот."

Отличието ,,Пожарникар на годината" получи директорът на пожарната в Стара Загора комисар Стоян Колев. Екипът му обезопасил цистерна с изтичащ газ в Николаево. При грешка на огнеборците пораженията щели да приличат на тези в Хитрино.

комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" град Стара Загора: "Има много начини, по които човек може да служи вярно на родината си. Един от тях е да си пожарникар. Ние сме хора, които влагаме сърцата в работата си".

На церемонията бяха отличени пожарникари и спасители от цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство в Македония
ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство в Македония
Снегът от малките улици в София няма да се извозва
Снегът от малките улици в София няма да се извозва