НОВИНИ

Пожарът край село Българска поляна не застрашава хората и къщите им

Трима души са задържани заради големия пожар в Сакар планина, който наложи евакуацията на част от жителите на село Българска поляна. Единият от арестуваните е привлечен под отговорност и заради предишния голям пожар в село Изворово. Огънят е тръгнал от пасище. Вероятно става въпрос за престъпна небрежност.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
06:54, 31.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Ситуацията все още не е спокойна. Пожарът не е под контрол, както съобщи комисар Стоян Колев, директор на Пожарната в Стара Загора. Гори в землищата на селата Черепово, Главан, Българска поляна и Хлябово. Няма опасност нито за хората, нито за къщите им, предаде кореспондентът на "По света и у нас" Десислава Петкова.

20 къщи от село Българска поляна бяха евакуирани снощи. Хората са настанени в кметството на съседното село. Пожарът гори на площ от над 10 хиляди декара. Огнеборците цяла нощ се борят с пламъците.

Георги Иванов, началник сектор Пожарна: Пожарът се развива на доста сериозна площ. Едната част е от Главан в посока Черепово. Другата е по главния път в посока Българска поляна. Прави се насрещно палене, за да ограничим периметъра на пожара.

Всички сили и средства на територията на Хасковска и Старозагорска област, както и тежката техника на Мини Марица-изток са впрегнати в потушаването на пожара.


;

Огнеборците продължават да се борят със стихията. Щабът, който ръководи пожарогасенето, си е поставил задачата да затвори разпространението на пожара. Към момента това е свършено на 60-70%. С помощта Българска армия ще се направи пълен обход от изток на север към запад, обясни комисар Стоян Колев - директор на Регионалната дирекция по пожарна безопасност в Стара Загора. Той призова хората да бъдат по-съзнателни и особени тези, които работят по полето. Когато е горещо и ветровито е желателно да се приключат земеделските дейности, за да няма такива произшествия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за бежанските центрове
Нови правила за бежанските центрове
Обама ще стане главен редактор на списание
Обама ще стане главен редактор на списание