Пожарът на гръцкия остров Евбея причини екологична катастрофа. Изгоряха до сега 25 хиляди декара горски масив. В пепел се превърна защитен парк, който гърците наричат „Малката Швейцария". Пострадали хора няма, премиерът Мицотакис е на мястото на пожарите.

В последните часове всички усилия са насочени към две огнища,които са в трудно достъпен терен.Включиха се и части на армията.Участват и двата самолета,които Италия изпрати в помощ след призив на гръцкото правителство към Европейския механизъм за гражданска защита.

Премиерът Кирякос Мицотакис е на горящия остров.

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция: Пожарите винаги са били част от живота ни, но те ще се случват все по-често, заради климатичните промени в Южна Европа, за това на ниво Европейски съюз трябва да се засили механизма за координация при подобни ситуации.

Част от огнищата са овладени, но пожарникарите се страхуват,че силният вятър отново ще ги разпали. Самозапалват се дървета от високите температури.

Костас Бакоянис, областен управител на Централна Гърция: Предстои ни голяма битка. Става въпрос за уникална борова гора. Това са белите дробове на Евбея и екологичните последствия са огромни.

В цялата страна горят още пожари на места,където вятърът не е утихнал.Те са в райони далеч от населени места.

На остров Тасос,където почиват много българи,пожарът е овладян,но огнеборците остават на място в случей,че вятърът предизвика нова опасност.