НОВИНИ

Пожарът в Кресненското дефиле е овладян

Пожарът в Кресненското дефиле вече е овладян, но пожарникарите все още работят по потушаването на отделни тлеещи огнища. Пламъците обхванаха късно снощи района около ж.п. гара Стара Кресна. Най-вероятно огънят е тръгнал от повреден трафопост. Заради пожара беше спряно движението на влаковете и токът в единия от тунелите на дефилето.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
11:23, 29.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Огънят е пламнал в близост до жп гарата на спирка Стара Кресна. Обхванал е площ около 40 декара гора, сухи треви и храсти. Засегнати са около 20 декара петдесетгодишна гора от черен бор. Тъй като местността е стръмна и труднодостъпна, потушаването на огъня ставало с лопати и пръскачки. Макар че огънят е горял далече от Стара Кресна, местните сериозно се притеснили.

"Много се уплашихме. Даже нашите хора от селото още снощи излязоха да гасят пожара", споделя местен жител

От пожарната служба казаха, че причините за пожара все още се изясняват. Най-вероятно обаче става въпрос за повреда на трафопост при жп линията.

"Травопостът гръмна и от него вече е дала искра и пожарът тръгва нагоре към гората, от старата гара нагоре. И така е пламнал пожарът", казва очевидец.

"Всички борчета са излизали над жиците и при малко вятър и е станало късо съединение, и са се запалили борчетата. Трябва да се прави по 2 метра от тука и от тука пресека, обаче те него правят това и затова е така станало", съветва местен жител.

Служители на горските стопанства и пожарникари правят просеки по периферията на пожара. Все още във вътрешността има тлеещи огнища, затова на място има дежурни екипи на пожарната служба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интерес към животновъдни ферми в Пловдив
Интерес към животновъдни ферми в Пловдив
Бионсе спечели осем статуетки на MTV
Бионсе спечели осем статуетки на MTV