НОВИНИ

Пожарът в Кресненското дефиле през погледа на един огнеборец

Представяме ви историята на един мъж, гасил големия пожар в Кресненското дефиле през август. Старши инспекторът Валентин Василев от пожарната в Благоевград казва, че това е най-голямото предизвикателство в професионалния му живот.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Николай Янев
19:38, 16.09.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Валентин Василев работи в пожарната от 14 години. Помни и друг голям пожар в региона - в Рила през есента на 2008 година. Този в Кресненското дефиле обаче, по думите му, е по-мащабен и по-труден за потушаване.

Валентин Василев - началник на група "Оперативен център" към ОД ПБЗН-Благоевград: Това е най-големият пожар, в който наши служители са участвали, в който аз съм присъствал и съм извършвал оперативни действия.

Всеки ден в гасенето на пламъците участват около 60 огнеборци от Благоевградска област. Още в първия ден, когато избухва пожарът - на 24 август, пристигат техни колеги от София. В следващите дни в борбата с огъня се включват и пожарникари от Кюстендил, Перник, Монтана, Пазарджик и Пловдив.

Валентин Василев: Без колегите от другите регионални дирекции мисля, че нямаше да се справим.

Гъстите гори, високата изсъхнала трева и постоянния вятър, който сменя посоката си през 5-6 минути, затрудняват доста огнеборците. Нито за миг обаче, Валентин и колегите му не се отчайват.

Валентин Василев: Ние сме професионалисти и сме обучени да се справяме с такива произшествия. Все пак бяха ангажирани много сили и средства, както от пожарната, така и от горски служители, така и летателна техника.

При пожара изгарят 7 сгради. Участниците в гасенето обаче, успяват да опазят от пламъците заобиколените от огъня села. И най-важното, отбелязва Валентин - няма пострадали хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете загина след пожар в къща в столичния квартал Симеоново
Дете загина след пожар в къща в столичния квартал Симеоново
Започва възстановяването на унищожени от пожара къщи в село Ощава
Започва възстановяването на унищожени от пожара къщи в село Ощава