Франция потъна в скръб, след като пожар горя в емблематичната парижка катедрала "Нотр Дам". Огънят срина 93-метровата кула и унищожи голяма част от дървената конструкция на сградата. Стотици пожарникари се бориха със стихията през цялата нощ, пострадали са двама полицаи и един пожарникар. Тази сутрин пожарът беше овладян и двете кули на Нотр Дам са спасени. Все още не е ясно дали сградата е достатъчно стабилна, за да могат пожарникарите да гасят отвътре.

Хиляди парижани с ужас наблюдаваха как един от символите на Франция е погълнат от пламъците. Огънят тръгва от горните тавански помещения, където тече реновация на стойност 6 млн. евро. Според разследването, става дума за инцидент. На този етап се изключва версия за умишлен палеж. За час изгоряха историческият връх и камбанарията на катедралата.

Огънят проникна и в двете централни кули, но пожарникарите успяха да го овладеят. Почти напълно е унищожена дървената вътрешна част на катедралата. Съобщава се, че олтарът е запазен. Поради ремонтната дейност 16-те медни статуи бяха демонтирани още преди седмица. Тази сутрин стана ясно и че голяма част от безценните произведения на изкуството в катедралата са спасени.

Основата и двете кули на "Нотр Дам" са спасени от огъня

Основата и двете кули на "Нотр Дам" са спасени от огъня

Основната структура на катедралата "Парижката Света Богородица" ("Нотр Дам"), както и емблематичните правоъгълни кули, са спасени, увери директорът на...

Пожарът избухва малко преди 19 ч местно време - след като катедралата е затворена за посетители. Жителите на намиращите се в близост сгради са евакуирани. Повече от 500 пожарникари се включиха в потушаването на стихията. Пламъците обаче дълго време бяха недостъпни за екипите. Гасене по въздуха не бе възможно, поради риск да рухне цялата сграда.

Към хилядите хора по бреговете на Сена се присъедини и френският президент Еманюел Макрон, който не успя да скрие емоциите си. Той изрази увереност, че с общи усилия и международна финансова помощ, някогашният блясък на "Нотр Дам" ще се върне.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Най-тежкото отмина, но битката продължава. Благодаря на всички, които се борят за спасяването на катедралата. Знам как се чувствате сега, когато в началото на Страстната седмица тази емблема а страната ни гори.

Емоциите тази нощ взеха връх. Част от хората запяха химна, а други се молеха символът на Франция да оцелее.

Първият камък на катедралата "Нотр Дам" е поставен през 1163 г. Изграждането продължава през по-голямата част от следващия век. Реставрации и допълнения към структурата са правени през 17-и и 18-и век. За последно понася по-сериозни щети по време на Френската революция. Оцелява през двете Световни войни без разрушения.

"Нотр Дам" е част от културно-историческото наследство на ЮНЕСКО. Всяка година е посещаван от над 13 млн. души.

"Нотр Дам" в пламъци: Готическият връх на парижката катедрала се срина

"Нотр Дам" в пламъци: Готическият връх на парижката катедрала се срина

Парижката катедрала Нотр Дам е погълната от пламъци. Огънят изпепелява покрива на историческия храм. Готическият връх на катедралата се срина. Френски...