НОВИНИ

Пожарът в района на Кресна е локализиран от три страни

Пожарът в района на Кресна е локализиран от три страни. Все още критичен остава обаче участък в южната част на пожара по трасе, успоредно на главния път Е-79.

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 25.08.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Тежка и безсънна нощ изкараха хората от Ощава и Сенокос, които късно снощи бяха евакуирани от домовете им. Местните разказаха, че много бързо били изведени от къщите, не са имали време да съберат почти нищо.

Някои от местните жители не са искали да напуснат домовете си, но са изведени принудително, за да не попаднат в огнения ад.

Днес сутринта жителите на бедстващите села бяха допуснати за малко да отидат до къщите си, а навсякъде в района полицейското присъствие остана засилено. Огнеборците успяха да разделят пожара на четири основни сектора. Проблемен остава обаче южният фронт, където около обяд огънят се доближи до международния път за Гърция.

Главен комисар Николай Николов, директор на НСПБЗН: Проблемният сектор, който не можем да твърдим, че е затворен това е така наречения южен участък ,в който работят повече от 150 човека най-вече военни по ръководството на горски и служители и пожарникари. Там изпращаме допълнително сили и средства.

През целия ден остана спряно електрозахранването в района на пожара. Ток нямаше и в дългия тунел в началото на Кресненското дефиле.

Министър Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Тъй като е петък, всички да чуят, които пътуват в посока Кресна и Гърция, тунелът остава неосветен заради тези два киловолтови 110 и 40 киловолтови далекопроводи, които са прекъснати, тунелът е тъмен да внимават.
Главен комисар Николай Николов: Ако всички планирани действия се изпълнят от наще хора, в което впрочем не се и съмнявам, проблемът с непредвидените обстоятелства очаквам към края на този ден да можем да кажем, че от три страни пожарът категорично се контролира.

Пожарът изпепели покривите на три къщи в село Ощава, в които постоянно не са живели хора. Въпреки че пожарът е локализиран, опасността за хората все още не е преминала, предупреждават специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на сватбите в Русенско
Бум на сватбите в Русенско
Макрон ни подкрепи за Шенген и чакалнята на еврозоната
Макрон ни подкрепи за Шенген и чакалнята на еврозоната