Трети ден не стихва пожарът в Стара планина. Гори Балканът над Чипровци. Огънят е възникнал в неделя и обхванал и границата със Сърбия. На българска територия вече е засегната и гората освен, че са изгорели високи храсти и сухи треви.

Каква е сутиацията - вижте повече от Йоана Миланова.

Пожарът е разпространен на изключително труднодостъпни места, което затруднява овладяването му. Огънят е ограничен, но все още има много голяма опасност от разпространението му. Горят над 40 000 декара - възможно е това да е най-големият пожар на Балканите.

Повече от 150 пожарникари, военнослужещи, горски служители и доброволци участват в гасенето на пожара. Помощта им е неоценима, защото ситуацията е тежка и времето е мъгливо.

Доброволец: Целият Балкан гори. Значи предимно храсти и треви по границата. Трудна работа, но със всички сили даваме всичко от себе си.

Днес в помощ на огнеборците от авиобазата в Крумово пристигнаха хеликоптери, както и екипи на военното формирование във Враца.

Гъстият дим и мъглата обаче създаваха опасност за летателните машини.

Комисар Венцислав Райков - директор на ПБЗН -Монтана: Много ни помогнаха хеликоптерите за локализиране на пожара, но след това вятъра се обърна и стана опасно да летят.

На място дойде и главен комисар Николай Николов, който се запозна със ситуацията. По думите му, пожарът в Чипровския Балкан е най-големият на Балканския полуостров и Европа.

Главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН: Това, което наблюдаваме от сателитни снимки показва, че засегнатите площи са повече от 40 000 декара, една трета от които се намират в България. За радост, засегнатите площи не са изцяло гори.

Щетите на българска територия все още са малки, но пожарът от сръбска страна се разраства.

Главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН: Днес около обяд се срещнахме с сръбските колеги, от друга страна около 200 човека работят за координация на съвместните ни усилия.

Заради опасността от ново разпалване, екипи ще дежурят през цялата нощ в района.

Потушени са пожарите в Рила, не стихва пожарът над Чипровци

Потушени са пожарите в Рила, не стихва пожарът над Чипровци

Потушени са двата големи пожара, които избухнаха в Рила през последните 2 дни. Екипи на пожарната и Югозападното държавно предприятие остават да дежур...