НОВИНИ

Позициите за решението на Фонда за лечение на деца

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е категоричен, че с последното нарушение на д-р Троева чашата е преляла. Пред БНТ Тинка Троева отхвърли обвиненията за системни нарушения и грубо погазване на правилника за работа на фонда. Пенка Георгиева от Общественият съвет на фонда призна, че в случая с бебето изпратено за лечение в Германия имало административни нарушения. Те, обаче, не трябвало да стават повод за уволнението на Троева, защото решението не било взето еднолично от нея, а от Общественият съвет на фонда.

bnt avatar logo
от Екип на „По света у нас“
19:35, 13.09.2017
Чете се за: 01:53 мин.
Още

Здравният министър не бил доволен от работата на Тинка Троева. Чашата на търпението му преляла, когато Троева поискала одобрение за отпускане на 120 хиляди евро за чернодробна трансплантация на бебе в Германия, без да е изпълнила законовите изисквания.

проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: Това дете първо трябва да е консултирано в наш трансплантационен център и този център да го регистрира в Агенцията по трансплантации.
Тинка Троева, бивш директор на ЦФЛД: Това не е задължение на Фонда.
Красимир Величкова, бивш член на ОС на ЦФЛД: Би следвало директорът на фонда, когато става дума за трансплантации, да провери дали детето е вписано в регистъра към ИАТ.

Според Величкова правилникът задължава директора да изиска становища от външни ескперти. Такива са получени, но според здравния министър правилата отново са нарушени - специалистите не били национални консултанти, а и в становищата им имало противоречия. Пред БНТ Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда представи част от становищата на експертите.

Пенка Георгиева, член на ОС на ЦФЛД: Чернодробната трансплантация може да бъде извършена при условията на по-ограничен опит от български специалисти. Смятам,че лечението на пациента би могло да се реализира при условията на по-добър опит в реализирането му.

Според Георгиева становището на другия експерт било, че българските лекари нямат достатъчно опит, а детето е твърде малко, заради което трансплантацията трябвало да се извърши в чужбина. В такива ситуации според министър Петров се търси и мнението на трети специалист, но това не било направено.

проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: Преимуществено детски чернодробни трансплантации се правят в болница „Лозенец“. Резултатите са абсолютно съпоставими с резултатите на водещи европейски клиники.

Красимира Величкова припомни, че през 2010-та доцент Христо Желев, които беше национален консултант по детска гастроентерология излязъл с препоръка чернодробните трнсплантации на деца до 3 години да се правят в чужбина.

Красимир Величкова, бивш член на ОС на ЦФЛД: Защото за няколко годишен период назад почти всички деца, които са били трансплантирани в България, е имало нужда да бъдат ретрансплантирани.
;

По данни на Агенцията по трансплантации от 2010 г. до сега у нас за извършени 14 чернодробни трансплантаци на деца, пет от тях са починали през годините. От асоциацията на чернодробнотрансплантираните заявиха, че в страната има около 50 трансплантирани деца, като повечето от тях са оперирани в чужбина. Здравният министър изрази съмнения , че зад избора на клиники за лечение на деца в Германия стоят допълнителни интереси.

проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: Определено имам съмнения за такива практики. Имайки предвид честотата на клиниките, имайки предвид консултантите от наша страна и появата на съответната клиника от друга страна. Но това не ми е работа.
Тинка Троева, бивш директор на ЦФЛД: Това, което каза министърът, мога да го оборя в много точки и то с доказателства. И второ - съмненията ми за канали и изтичане, значи това надхвърля почтеността на семейството и съществуването ни. Така че там аз наистина ще потърся отговорност.

Междувременно новият директор на Фонда участва в първото заседание на обществения съвет, където бяха разгледани документите на около 60 деца. Мариета Райкова каза,че частично познава работата на фонда и смята да че има какво да подобри в работата му.

д-р Мариета Райкова, директор на ЦФЛД: Да оптимизираме дейността на Фодна така, че децата да получават това, от което се нуждаят. И в същото време да става по регламент, тоест да съмнение, че средствата не се разходват по законосъбопразен ред.

Райкова обясни,че е изискала документи за финансовото състояние на Фонда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна XIII Световен фестивал на анимационните филми във Варна
Започна XIII Световен фестивал на анимационните филми във Варна
Няма да има квота за български храни в големите търговски вериги
Няма да има квота за български храни в големите търговски вериги