НОВИНИ

Позиция на Продуцентския съвет на дирекция „Информация” (обновена)

Журналистите от дирекция "Информация" на БНТ излязоха с позиция в защита на редакционната независимост, плурализма и отговорността. "Искаме ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите - защитени. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медия", се казва в позицията на Продуцентския съвет.

позиция продуцентския съвет дирекция информация обновена
bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 22.01.2018
19624
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

ДО

ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНТ

Г-Н КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ

ДО

УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БНТ


ПОЗИЦИЯ

на Продуцентския съвет

на дирекция „Информация”


По повод създалото се напрежение в последните дни ние, членовете на Продуцентския съвет на дирекция „Информация” на БНТ, заявяваме следното:

  • Знаем какво означава „обществена телевизия”. Правим я отдавна - и твърдим, че БНТ има много предавания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години БНТ не е ставала обект на голям публичен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не защото сме нямали други предложения. А защото вярваме, че обществената медиа е основана на стандарти и принципи.
  • Тези принципи често се цитират, но припомняме, че те имат конкретно съдържание. Например, „редакционна независимост” означава решенията да се вземат след обсъждане, а не по прищевки. „Плурализъм” означава до ефир да имат достъп всички гледни точки съобразно тяхната тежест, а не според личните предпочитания на журналистите или началниците им. „Отговорност” означава да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва.
  • Защитавали сме тези принципи досега, ще ги защитаваме и в бъдеще. И това е лесно проверимо. Всеки мониторинг ще докаже, че всекидневните битки са ни научили що е то редакционна независимост, плурализъм и отговорност. Затова не приемаме нашия труд и дългогодишни усилия да бъдат подценявани или обиждани.
  • Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук досега БНТ водеше. Знаем как се прави рейтинг на всяка цена, но не искаме. Вярваме, че телевизията може да бъде достатъчно интересна, но и сериозна, задълбочена, насочена към всички обществени позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на БНТ към обществото.
  • Нямаме нужда да ни напомнят какво става другаде в Европа. БНТ не е най-малко гледаната европейска обществена телевизия, даже напротив. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.
  • Ние не смятаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на промяната. Вярваме, че обществената телевизия е процес; тя е непрекъсната промяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата срещу новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не смятаме да отстъпваме от принципите. Защото без тях обществена телевизия няма.
  • Искаме ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите - защитени. Готови сме на диалог по всеки дискусионен въпрос. Настояваме нашата позиция да бъде обявена публично.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенска област е в предепидемична грипна обстановка
Русенска област е в предепидемична грипна обстановка
​Граждани и културни дейци протестираха пред сградата на БНТ
​Граждани и културни дейци протестираха пред сградата на БНТ