НОВИНИ

Позицията по антимонополното дело срещу "Газпром" - коментират експерти

На последното си заседание служебният кабинет прие позиция по антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром". Страната ни поставя няколко условия, сред които ясно и справедливо определяне на доставната цена на газа и директна доставка на синьо гориво. В позицията е записано следното: "От гледна точка на газовите пазари директни доставки биха имали предимство, че ще поставят в условия на конкуренция както източниците на природен газ, така и маршрутите за транзит до Европа. Експертите Атанас Тасев и Еленко Божков бяха гости в студиото на "Денят започва" за позицията на България.

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 04.05.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Проф. Атанас Тасев подчерта, че "Северен поток" и "Южен поток" се появиха като проекти, след като Русия каза, че ще прекрати транзита на газ за Европа 2019 г.

"И както виждате "Северен поток са 55 млрд., "Южен поток" - 63. Горе-долу толкова беше - около 120 млрд. транзитът в най-добрите времена през Украйна. "Южен поток" обаче не се състоя. Възниква "Северен поток 2", който е с 52 млрд. Т.е. има от 15 до 20 млрд. дебаланс, който очевидно трябва да бъде поет от тръбата "Турски поток". По същество първата тръба е за Турция - тези 14 млрд., а това, което ще мине е недостигащото количество, за да се балансират доставките на газ за Европа, защото Европа е най-големият и най-платежоспособният купувач на руски газ", обясни проф. Тасев.

Според Еленко Божков, становището, което българската страна изразява по отношение на "Газпром", трябва да се отчете едно ново предложение на Словакия, свързано с проектирането и изграждането на реверсивен газопровод от Велке Капушани през България до българо-турската граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Един човек загина и над 200 бяха ранени при сблъсъци във Венецуела
​Един човек загина и над 200 бяха ранени при сблъсъци във Венецуела
Отново протести в Румъния срещу опита за реабилитация на осъдени за корупция
Отново протести в Румъния срещу опита за реабилитация на осъдени за корупция