На първо четене, със 138 гласа ,,За" депутатите приеха промените в Изборния кодекс, с които на практика се връща старият праг на преференциите от 7 % за парламентарните и 5 % за изборите за европейски парламент.

Само месец след като прагът за преференциите беше повишен, отново се върна старото положение: 7 % от гласувалите за съответната листа.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в Народното събрание, ГЕРБ: С този законопроект изпълнителната комисия на ПГ ГЕРБ взе решение да удовлетвори обществените реакции, които се получиха в закъснелия обществен дебат.

От ДПС призоваха за сериозна и отговорна дискусия като се направи сравнение с другите държави от Евросъюза, в които има преференциално гласуване.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: А не с фалшивите новини да се произвеждат внушения, че едва ли не сме направили предложение изобщо да отпадат преференциите.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Ние от ПГ на ГЕРБ сме внесли законопроект, с който връщаме или искаме да върнем старото положение, за да може действително във връзка с предстоящите европейски избори да намалим всякакви възможни спекулации за нагласени правила, за служебни победи.

От "Воля" дори искат преференциалния вот да няма праг.

Кръстина Таскова, депутат от "Воля": Тези заплахи какви хора щели да влязат ,ако работим преференциално са за партиите, които явно нямат достатъчно качествени представители, които да предложат в листите си.

Със свой законопроект от ДПС за пореден път предложиха да отпаднат изискванията към гласоподавателите за уседналост, както и да се даде възможност за агитация на език, различен от българския. Предложенията им бяха отхвърлени.

Йордан Цонев, депутат от ДПС: О.К. националистите ги разбирам. Не ги оправдавам, но ги разбирам. Те са против българските граждани, които живеят в република Турция.
Юлиан Ангелов, депутат от "Обединени патриоти", ВМРО: Ние не сме против българските граждани зад граница, без значение къде живеят и в коя държава .Против сме това една друга държава, други политици от други държави и други чужди служби да организират вота на българските граждани и да им казват как да гласуват и по този начин да влияят във вътрешната политика на България.

От НФСБ ще предложат промени между двете четения за преференциите за местни избори.

Христиан Митев, депутат от Обединени патриоти, НФСБ: Смятаме, че прагът от 7 % е изключително нисък на този етап. Имаме общини, където само с 50-60 гласа, тоест гласовете на едно семейство или на един род може да пренаредите листите.

И докато депутатите променят финално изборните правила, то до евровота остават 72 дни.

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене

Депутатите от "Воля" все пак се регистрираха и осигуриха необходимия кворум за работата на парламента. Така бяха приети на първо четене промените в И...