Туристическите фирми все още не са запознати със забраната автобусите им да спират около храм-паметника "Св. Александър Невски" и затова я нарушават. Новите места, определени за изчакване, са временни, докато Столичната община не утвърди новите маршрути за пешеходна обиколка на центъра. Едва тогава ще бъдат определени и постоянните места за паркиране на автобусите.

София

В момента туристическите автобуси могат да спират до 15 минути на улица "Оборище", зад храм-паметника "Св. Александър Невски". Времето е достатъчно за слизането на туристите, които искат да разгледат най-знаковото място в България и съответно след това да се качат. Това са изчислили от Общината. Туроператорите обаче все още не са запознати с правилата, които действат от около месец.

Симеон Славчев, общински съветник: "Автобусите досега бяха свикнали да паркират тук, трябва да се пусне едно уведомително писмо до всички туроператори, че това вече е забранено с наредба и да им бъде посочено мястото, къде могат да паркират."

Докато туристите разглеждат, автобусите могат да изчакват до 4 часа в локалното платно на булевард "Мария Луиза" срещу жп гара София. Място е обозначено и се ползва. Другата възможност за паркиране е площадка от старата автогара. Мястото обаче все още е заградено. Предстои изработването на нова стратегия за туризма, където ще се определят туристическите маршрути в града. Тя ще определи и най-подходящите места за паркиране на туристическите автобуси, така че те да не замърсяват центъра, но е да са максимално удобни за туристите.