Специалният пратеник на САЩ в международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" Брет Макгърк подаде оставка в знак на протест срещу решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войници от Сирия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на правителството на САЩ, пожелал анонимност.

© БТА

Агенцията отбелязва, че той е последвал примера на министъра на отбраната Джеймс Матис, който също се оттегли от поста си заради този ход на Тръмп.

Само преди 11 дни Макгърк заяви, че би било безразсъдно да се смята, че "Ислямска държава" е победена, и следователно би било неразумно американските войници да бъдат изтегляни от Сирия.

Специалният пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция възнамеряваше да се оттегли в средата на февруари, но е ускорил плановете си. Макгърк е връчил писмото с оставката си на държавния секретар Майк Помпейо вчера.

Оставката на Джеймс Матис: Поредната криза в кабинета на Доналд Тръмп?

Оставката на Джеймс Матис: Поредната криза в кабинета на Доналд Тръмп?

Президентството на Доналд Тръмп се мята от криза в криза, коментира агенция Ройтерс след новината за оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис....